Heeft je baby last van eczeem?

Eczeem is een huidaandoening die in veel verschillende vormen voorkomt. Deze aandoeningen kunnen ook optreden bij baby's. Roodheid en jeuk komen hierbij veel voor. Eczeem kan vochtig, maar ook juist heel droog zijn. Bij sommige kinderen zie je schilfering, terwijl anderen een rimpelig uitziende huid hebben. Eczeem bij baby’s verschijnt vooral in het gezicht, op de hoofdhuid en op de bovenbuik. Na ongeveer zes maanden breidt het zich uit naar de knieholtes en de elleboogholtes. Bij peuters is het eczeem vooral zichtbaar in de nek-, knie- en elleboogplooien.

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een vorm van eczeem waarbij sprake is van een allergische aanleg. Deze aanleg is erfelijk en kan binnen enkele maanden na de geboorte ontstaan. Na het derde jaar ondervinden de meeste kinderen weinig last meer van het eczeem. De aanleg om allergisch te reageren blijft echter bestaan.

Seborrhoïsch eczeem

Seborrhoïsch eczeem is een veel voorkomende schilferende en licht jeukende huidafwijking. De huid is rood en bedekt met vettige, gelige schilfers. Een bepaalde gist speelt een rol in het ontstaan hiervan. Dit eczeem is niet erfelijk bepaald en kan vanzelf overgaan, maar dit kan maanden duren. Seborrhoïsch eczeem is vooral zichtbaar bij de plooien langs de neus, in de wenkbrauwen, bij de haarlijn langs het voorhoofd, op de oogleden, achter de oorschelpen en op de behaarde hoofdhuid. Verder komt het voor tussen de schouderbladen en op de borst en rug.

Practische tips bij eczeem:

Tip 1: Geen extra jeuk bij eczeem

Geef je kind het liefst kleding van 100% katoen: dit is koeler en ‘ademt’ beter. Bij warmte en transpiratie ontstaat meer jeuk (fleece producten sluiten af). Gebruik vooral geen wollen kleding! Wol geeft extra jeuk bij eczeemgevoelige kinderen. Doe dus altijd een blouse onder bijvoorbeeld een wollen trui. Laat je kind kleding dragen met lange mouwen en broekspijpen maar zonder kragen en kolletjes.

Tip 2: Kies de juiste wasproducten

Gebruik ongeparfumeerde wasmiddelen en gebruik er niet te veel van. Spoel de was goed na met water. Gebruik geen wasverzachter, dit kan jeuk veroorzaken. Azijn kan een alternatief zijn, het maakt de was zachter en neutraliseert zeepresten. Een half kopje natuurazijn in het bakje van de wasverzachter is voldoende. Was nieuwe kleding voor het eerste gebruik. Beddengoed moet wekelijks gewassen worden op een temperatuur van 60 °C (bij die temperatuur gaat de huisstofmijt dood). Kies voor je kind knuffelbeesten uit die op een temperatuur van 60 °C kunnen worden gewassen.

Tip 3: Allergie door roken en dieren

Rook niet in huis. Kinderen die opgroeien in een huis waarin wordt gerookt, hebben nu en later meer last van hun allergie. Schade stoffen gaan immers in meubels en gordijnen zitten. Ventileer je huis daarom 24 uur per dag en lucht het één keer per dag. Het is bovendien niet verstandig om een huisdier in huis te halen als je weet dat je kind allergisch is voor huisdieren.

Tip 4: Verschonen tegen eczeem

Zet geen bloemen of luchtbevochtigers in de slaapkamer. Kies voor deze kamer een vloer die nat schoongemaakt kan worden (hout, linoleum, tegels). Gordijnen en vitrages moeten ook makkelijk wasbaar zijn. De matras van het bedje moet regelmatig uitgebreid worden gelucht en gezogen. Houd de slaapkamer koel en doe geen verwarming aan tenzij het erg koud is. Bij een allergie voor de huisstofmijt moet de verwarming wel aan in de periode van september tot mei: dit is nodig om het huis droog te houden.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij het Consultatiebureau, telefoon: 053-4876670.

Meer LOES-tips

- Vijfde en zesde ziekte en waterpokken
- Bof, mazelen en kinkhoest 
- Ringworm

(3932 11531 beoordelingen)
Terug naar boven