logo-loes

Wat als je puber niet goed in zijn of haar vel zit?

Het gaat minder goed met de mentale gezondheid van jongeren in Twente. Dat blijkt uit eerder onderzoek van GGD Twente naar de gevolgen van de coronaperiode bij kinderen vanaf 12 jaar. Wat kan je als ouder doen als jouw puber niet goed in zijn of haar vel zit?

Een goed gesprek met je puber

In de puberteitsfase waarin kinderen hele grote lichamelijke en sociale veranderingen doormaken, spiegelen zij zich vooral aan leeftijdsgenoten. Veel ouders denken dan dat ze geen invloed meer hebben op de stemming, het denken en doen en laten van hun kind. Maar niets is minder waar! Ook jouw rol als opvoeder verandert en dat is even wennen. Pubers uiten zich (thuis) vaak prikkelbaar, ze zijn moe of trekken zich terug. Als zoiets langer duurt kan er misschien sprake zijn van een depressie. Belangrijk is dat je het gedrag van je kind in de gaten houdt, praat, vraagt en luistert.

Zit jouw kind niet goed in zijn of haar vel? Vooral als je je zorgen maakt, is een goed gesprek voeren met je puber niet altijd makkelijk. We hebben wat handige informatie hierover op een rij gezet.

Voor ouders

Heeft je kind faalangst? 
Hoe voer je een positief gesprek met je puber?
Is jouw puber wel een angstig? 

De jeugdarts of jeugdverpleegkundige is er voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Contact opnemen met de Jeugdgezondheid van GGD Twente kan op verschillende manieren. Bekijk hier hoe.

Voor jongeren

Jongeren kunnen online betrouwbaar informatie vinden op jouwggd.nl  Bijvoorbeeld over als je je rot voelt en praten over gevoel. Ze kunnen er (anoniem) chatten met de jeugdverpleegkundige.

Uit hetzelfde onderzoek van GGD Twente blijkt helaas dat ongeveer 1 op de 5 jongeren er vaker serieus aan denkt om een einde aan hun leven te maken. 113 Zelfmoordpreventie biedt hulp. Kijk op www.113.nl.