logo-loes

Lege spaarpot

December is de donkerste maand van het jaar. Daarom doen we er alles aan om deze maand zo aangenaam mogelijk te maken met kaarsjes en lichtjes, een kerstboom, gezellig samenzijn, lekker eten en cadeautjes.

Maar als je niet zoveel geld te besteden hebt, kan december ook treurig zijn. Hoe doe je dat met cadeautjes, als de bodem van je schatkist in zicht is? Graag deel ik mijn ervaringen met je. En een paar tips om het maximale uit een kleine beurs te halen.

Een nieuwe pyjama is ook een cadeau

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Dus als je kind een nieuwe pyjama nodig heeft of iets soortgelijks, waarom zou je dat dan niet geven? Misschien kun je iets vinden met het favoriete stripfiguur van je kind, of in zijn of haar lievelingskleur. Wordt het toch nog een hebbedingetje!

Spaaracties

Tankstations, supermarkten, drogisterijen…. Veel winkels belonen trouwe klanten met korting of zelfs gratis cadeaus. Dure spellen, knuffeldieren en dagjes uit waar je anders geen geld voor (over) hebt, zijn ineens een stuk betaalbaarder. Maar let wel op: winkels willen geld verdienen en je verleiden om het uit te geven. Koop alleen dingen die je nodig hebt, want anders wordt het alsnog een duur grapje.

Begin op tijd

In maart denk je misschien nog niet aan decembercadeaus, maar je kunt soms zomaar een cadeautje tegen het lijf lopen. Bijvoorbeeld omdat een winkel opruiming heeft. Koop het alvast en leg het weg voor die ene speciale dag. Zorg wel voor een goede verstopplek, zodat je kids jouw gespaarde schatten niet ontdekken.

Lang leve tweedehands

Kringloop- en tweehandswinkels, ik ben er dol op. Wat je daar soms tegenkomt! Een gave spiegel voor m’n tienerdochter, een bijna nieuw trainingspak, allerlei soorten speelgoed. Laatst heb ik er leuke kinderboeken gekocht. Ze waren niet nieuw, maar dat is een bibliotheekboek ook niet. Doekje erover, mooi inpakken en niks meer aan doen. Wist je trouwens dat veel mensen in januari spullen te koop aanbieden, bijvoorbeeld op Marktplaats? Een perfect moment om te zoeken naar dat ene speciale cadeau.

Doe het zelf

Ben je handig? Da’s handig. Waarom zou je die hippe sjaal voor je dochter niet zelf breien? Heeft je zoon een krat nodig voor z’n sportpullen? Timmer het zelf in elkaar. En van een oud shirt maak je in een handomdraai een originele scrunchie voor je meisje. Ideeën genoeg!

Cadeauspel

Een berg ingepakte cadeautjes haalt niet het beste in je kinderen naar boven. Ik heb het wel eens meegemaakt dat alles binnen vijf minuten was uitgepakt, waarna Job en ik elkaar verbaasd aankeken: ‘Huh, is het alweer voorbij?’ Waar is de spanning, het wachten op je beurt, het blij zijn voor een ander? Daarom heb ik een grote dobbelsteen gekocht, die al jaren dienst doet. Met wat simpele spelregels maken we van het uitpakken een cadeauspel. Zo is het voor ons allemaal een stuk leuker.

Teveel is ook niet goed

Een paar jaar geleden had ik voor Emmanuel maar twee cadeautjes in huis, terwijl de grotere kinderen veel meer kregen. Ik had het zelf zo bedacht, maar vond het ineens zielig. Vlak voor sluitingstijd holde ik naar de winkel om nog wat kleine houten speelgoedjes te kopen. Achteraf totaal overbodig, want Emmanuel had alleen maar oog voor die coole trekker die ik voor hem had gekocht.

Geef aandacht en liefde

Mijn gouden tip is tegelijkertijd ook de meest eenvoudige. Of je nou Sinterklaas, kerst of een verjaardag viert: niet alles draait om de cadeaus. Het verhoogt misschien de feestvreugde, maar uiteindelijk maken spullen je niet gelukkig. Geef je kind aandacht en liefde en je geniet voor twee!

Meer tips over geld