logo-loes

Gaat jouw puber steeds meer om met vrienden en leeftijdsgenoten?

Voor je zoon of dochter worden relaties met vrienden en leeftijdsgenoten in de puberjaren steeds belangrijker. Vrienden gaan een steeds grotere rol spelen in hun leven en het contact tussen ouders en pubers kan afnemen. Als ouder heb je nog steeds een belangrijke rol. Maar de zoektocht van je puber naar zijn of haar eigen identiteit wordt vanaf nu ook besproken met leeftijdsgenoten. Hoe kan je het beste omgaan met deze veranderende relatie?

Tip 1: Toon belangstelling

Toon belangstelling in de personen met wie je puber omgaat. Praat met je zoon/dochter over de vriendengroep. Maak hier een dagelijks gespreksonderwerp van, zodat je puber weet dat je geïnteresseerd bent. Het is normaal dat je dit als ouder wilt weten, het is een onderdeel van de algemene belangstelling voor de activiteiten van je kind. Stimuleer je puber ook om vrienden mee naar huis te nemen, zodat je ze kunt ontmoeten.

Tip 2: Kom in contact met andere ouders

Probeer in contact te komen met andere ouders. Schoolevenementen of andere activiteiten in je woonplaats kunnen een goede manier zijn om ouders van vrienden van je puber te ontmoeten. Het is handig om een netwerk van ouders te hebben. Zo kan je beter controleren wat je puber doet, maar ook over problemen praten en ideeën uitwisselen met andere ouders.

Tip 3: Toon interesse in de sociale bezigheden

Toon interesse in de sociale bezigheden van je puber. Relaties tussen pubers zijn vaak moeilijk, vooral als een puber weinig zelfvertrouwen heeft. Heb belangstelling en luister naar hun zorgen. De meeste pubers maken graag gebruik van de ervaring en de wijsheid van hun ouders op sociaal gebied. Vraag na een uitje van je zoon/dochter hoe het gegaan is. Let daarbij op de gemoedstoestand van je puber en zorg ervoor dat je een vervolgvraag hebt op het eerste antwoord wat je puber geeft, vooral als deze vaag of negatief is. Respecteer je pubers privacy. Stel dus niet teveel vragen als hij/zij terughoudend reageert.

Tip 4: Stel regels op over uitgaan

Stel enkele regels op over het uitgaan van je puber. Maak afspraken over wat is toegestaan tijdens de schoolweek, in de weekenden en in de vakanties. Beslis wat aanvaardbaar is, waar en met welke personen je puber wat mag doen en hoe laat hij/zij weer moet thuis zijn. Maak niet te strenge regels, dit kan averechts werken. Bedenk dat sociale evenementen erg belangrijk zijn voor pubers, want daar treffen ze hun vrienden.

Tip 5: Kijk op de mogelijkheden vooruit

Kijk als ouder op de mogelijkheden vooruit en spreek met je puber regels af over hoe hij/zij zich moet gedragen in gevaarlijke situaties. Bij pubers ontbreekt nog de levenservaring om gevaarlijke situaties te voorzien en te overzien.

Tip 6: Stimuleer je kind om vrienden mee naar huis te nemen

Om erachter te komen wie ze zijn en bij wie ze passen, experimenteren veel pubers met vriendschappen. Als je vindt dat de vrienden waarmee je puber omgaat een slechte invloed op hem/ haar hebben, dan wil je het contact natuurlijk proberen te verminderen. Denk er goed over na hoe je dat wilt bereiken. Te strenge regels werken averechts. Je puber kan in de verleiding komen om je te misleiden. Houd in je achterhoofd dat je moeilijk kan controleren waar je puber mee bezig is als hij/zij niet huis is. Soms werkt het goed om je kind te stimuleren deze vrienden toch mee naar huis te nemen, zodat je als ouder weet wat er speelt en zaken gemakkelijker bij kan sturen.

Lees ook: hoe werkt het puberbrein?