logo-loes

Wat is dyscalculie

Dyscalculie is een andere naam voor een rekenstoornis. Soms heeft een kind op school rekenproblemen die horen bij het leren rekenen. Deze kunnen in verloop van tijd ook overgaan. Een rekenstoornis niet.


Kenmerken van dyscalculie

Kinderen met dyscalculie kunnen problemen hebben met het automatiseren van optel- en aftreksommen onder de 20. Ze kunnen problemen hebben met de getalrij en het getalbegrip. Lees meer kenmerken per leeftijdsgroep.

Andere problemen

Dyscalculie komt o.a. vaker voor bij kinderen die dyslexie hebben of ADHD / ADD hebben.

Dyscalculieverklaring

Net als bij dyslexie kan een deskundige een dyscalculieverklaring afgeven voor je kind. Hiervoor kun je terecht bij een psycholoog of orthopedagoog gespecialiseerd in leerproblemen.
Met deze verklaring kan je kind gebruik maken van extra faciliteiten op school. Een voorbeeld is het gebruik van een rekenmachine bij een examen. Vraag naar de regelingen op de school van je kind, bijvoorbeeld via de intern begeleider.

Behandeling

Voor behandeling van dyscalculie kun je vragen naar de mogelijkheden via de intern begeleider / het zorgteam op school. Of kun je terecht bij een gespecialiseerde psycholoog, orthopedagoog of remedial teacher.

De behandeling vraagt tijd en inzet van je kind voor het inoefenen. Je kind krijgt mogelijk een aangepast programma in de klas. In de begeleiding is vaak ook aandacht voor het verbeteren van het zelfbeeld. En het tegengaan van faalangst, zodat je kind weer vertrouwen krijgt in eigen kunnen. Aanpak en behandeling van dyscalculie

Balans

Oudervereniging Balans heeft meer informatie over dyscalculie op hun website