logo-loes

Is jouw kind toe aan een eigen computer?

Of je kind toe is aan een eigen computer, hangt natuurlijk af van je eigen situatie. Denk daarbij aan de leeftijd én aan de plek waar je de computer neerzet. Ook moet het wel iets opleveren voor alle gezinsleden.

Weeg de voor- en nadelen dus goed tegen elkaar af:

  • Mogelijke voordelen: minder ruzie over het computergebruik en eigen beveiliging van je eigen werk
  • Mogelijke nadelen: minder zicht op het computergebruik van je kind en meer moeite om erover te praten

Tip 1: Computer in brugklas

In principe is de overgang naar de brugklas een goede leeftijd om je kind een eigen computer te geven. Je zoon/dochter moet dan zelf gaan plannen wanneer hij/zij de computer gebruikt voor huiswerk en voor vrije tijd. Dat is best moeilijk. Als je kind de computer niet hoeft te delen met anderen maakt dat het plannen een stuk makkelijker.

Tip 2: Laptop voor je kind

Je kunt overwegen om je kind een laptop te geven. Voor het maken van huiswerk kan die dan mee naar de eigen kamer, en op andere momenten kan je kind de laptop gebruiken in een gemeenschappelijke ruimte, zodat jullie sneller kunnen praten over ervaringen op internet. Een laptop heeft nog een ander voordeel: je kunt deze ‘s avonds weghalen, zodat je kind niet in de verleiding komt om te gaan internetten terwijl hij/zij eigenlijk moet slapen.

Tip 3: TimeSlot

Installeer een tijdcontrole-programma, zoals het gratis TimeSlot. Je kunt TimeSlot downloaden via www.mijnkindonline.nl

Kinderen en computers

Wanneer je kind over een eigen computer beschikt, heeft het ook meer ruimte om te doen wat hij/zij zelf wil. Het is mogelijk dat jouw kind hierdoor meer gaat gamen, iets wat nadelige gevolgen kan hebben voor het sociale gedrag. Lees in deze tips hoe je omgaat met kinderen die (te) veel gamen en hoe je een gameverslaving tegengaat.

- Hoe ga je om met kinderen die gamen?
- Heeft jouw kind een gameverslaving?
- Hoe houd je gamen leuk?
- Hoe sociaal is jouw kind online?