Heb je een vraag stel hem aan Loes

Stel je vraag

Week tegen Kindermishandeling. Maak jij het verschil?

Gepubliceerd: 20 november 2018

Wat kun je doen tegen verwaarlozing en mishandeling?

Deze week (19 t/m 25 november 2018) is het de Week tegen Kindermishandeling. Geen leuk onderwerp om over te praten. Maar wel erg nodig. Want wist je dat er gemiddeld in elke schoolklas een kind zit dat thuis wordt verwaarloosd of mishandeld? De kans is dus groot dat jij een kind kent dat opgroeit in een onveilige thuissituatie.

Waar moet je aan denken?

Vaak denk je bij mishandeling aan blauwe plekken of ander letsel. Maar er is ook sprake van mishandeling als een kind zich elke ochtend in z’n eentje moet redden, zonder iemand die hem wakker maakt, ontbijt geeft en naar school laat gaan. Als ouders geweld tegen elkaar gebruiken, zwaar verslaafd zijn of ernstige psychische problemen hebben, valt dat eveneens onder mishandeling. 

Hoe weet je het zeker?

Soms vertelt een kind dat hij of zij het thuis niet fijn heeft. Maar meestal zwijgen ze hierover. Misschien uit schaamte, misschien omdat ze anders verdrietig worden. Vaak geeft een kind wel bepaalde signalen, waaraan jij kunt merken dat er iets niet klopt. 

Waarom moet je wat doen?

Kinderen die thuis worden verwaarloosd of mishandeld, krijgen te maken met veel stress. Deze stress kan gevolgen hebben voor hun ontwikkeling en hun gezondheid. Iemand moet de cirkel van geweld en onveiligheid doorbreken, dat kan een kind niet zelf. Misschien kun jij het verschil maken!

Wat kun je doen?

Loes adviseert wat je kunt doen bij vermoedens van mishandeling. 

Blog

Daar sta je dan, als aanstormend puber van 11 met je moeder in een kledingzaak. “Ik wil geen strakke broeken meer,” zegt Emmanuel, “die zitten niet fijn.” Gelukkig! Ik was al nooit fan van jongens in skinny jeans, dus ik ben blij dat we die trend achter ons kunnen laten.

Meer lezen
Terug naar boven