Heb je een vraag stel hem aan Loes

Stel je vraag

Hof van Twente ontwikkelt vragenspel over opvoeden met Elma van Vliet

Gepubliceerd: 4 oktober 2018

"Van ongefilterde opvoedwijsheden van kinderen kunnen we nog veel leren"

Deze week is de Week van de Opvoeding. Opvoeden. Ja, het is zo'n beetje het geweldigste, maar ook het meest moeilijk in je leven. Je haalt het niet uit een boekje. Er is ook geen opleiding voor. Je leert het door te doen, met als extra moeilijkheidsgraad dat het voor elk kind weer anders werkt.

In de Week van de Opvoeding geven experts zoals pedagogen en leerkrachten hun mening over opvoeden. Dat is waardevol voor alle ouders, want in die adviezen zit altijd wel iets dat je weer op weg helpt. Maar de wijsheid van het opvoeden ligt vaak dichterbij dan we denken, vindt verbinder Elma van Vliet: "De belangrijkste mensen in onze zoektocht naar opvoedadvies vergeten we. Dat zijn namelijk onze eigen kinderen. In de puurheid van het kind zitten vaak wijze dingen verscholen. Van hun ongefilterde ideeën over opvoeden kunnen we nog veel leren."

Gemeente wil gesprek over opvoeden stimuleren

Wethouder Pieter van Zwanenburg: "Als gemeente willen we graag het gesprek over opvoeden stimuleren. Als opvoeders met kinderen zelf in gesprek gaan, dan kan dat voor beide partijen veel brengen. Het verstevigt de onderling band, maar het maakt ook duidelijk waarom je de dingen doet die je doet."

Daarom werkt Hof van Twente samen met Elma van Vliet. Zij is bekend van de boeken 'Mam/Pap vertel eens' en het spel 'Vraag maar'. Samen ontwikkelden ze een vragenspel waarmee kinderen op een leuke manier in gesprek gaan met ouders, familie, buren en elkaar over belangrijke onderwerpen die met opvoeden te maken hebben. 

Alle kinderen Hof van Twente (7-12 jaar) krijgen vragenspel

Alle kinderen in de leeftijd van 7 - 12 jaar die wonen in Hof van Twente krijgen het vragenspel. In november zal Elma van Vliet bij een aantal basisscholen op bezoek gaan om het spel in de praktijk te brengen en met kinderen in gesprek te gaan. "Ik ben ongelooflijk trots dat ik Hof van Twente hierbij mag helpen, want ik geloof dat verbinding tussen kinderen en volwassenen het krachtigste opvoedmiddel is wat er bestaat. Vanuit verbinding ontstaan de beste oplossingen," zegt Elma van Vliet.

Elma van Vliet

Hof van Twente is de eerste Nederlandse gemeente die op deze manier kinderen in gesprek laat gaan over het thema opvoeden.

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven