Dit jaar ga ik écht gezonder eten, minder alcohol drinken, minder stressen en meer bewegen. Je kent ze wel: goede voornemens aan het begin van het jaar. Maar het is altijd weer de vraag of ze uitkomen. We zetten de top 5 opvoedvoornemens op een rijtje (mét tips!).
Eten doen we elke dag. Gezonde voeding is super belangrijk. Maar hoe leer je je kind gezond te eten? Voor ouders soms een hele uitdaging. Rollen bij jullie thuis ook regelmatig de doperwtjes of spruitjes van tafel? Jonge kinderen zijn vaak niet bepaald de beste eters. En hoe boks jij op tegen je bijna volwassen puber met slechte eetgewoontes? Die liever massa’s cola, energiedrankjes en chips naar binnen werkt? Onze tips kunnen je helpen bij een gezonde leefstijl en om het gezellig te houden aan tafel.
Lekker naar buiten, de natuur in. Een fijne manier om te ontspannen en bij te tanken. Buiten zijn is gezond. Voor jezelf, maar ook voor je kind. Kinderen vinden het leuk om lekker buiten bezig te zijn en samen met vriendjes de natuur te ontdekken. Je kind kan buiten alles doen wat binnen niet mag: rennen, klimmen, gillen en fietsen. Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling. En zo zit je kind misschien ook wat minder vaak achter een beeldscherm. Ook voor jou kan het fijn zijn om de telefoon wat vaker weg te leggen.
Als ouder weet je het wel. Als jezelf rustig blijft, dan reageren je kinderen meestal ook rustiger. Maar ja, wij hebben vrijwel altijd haast. Herken je bij jezelf signalen van vermoeidheid? Tel even tot tien, zodat je geduldiger kunt reageren. Sommige kinderen zijn druk, beweeglijk of snel afgeleid. Elk kind is uniek. Dat maakt opvoeden leuk, maar soms ook lastig. Ook de puberteit is voor veel ouders een uitdagende ontwikkelingsfase om mee om te gaan. Een puber heeft veel sturing en hulp nodig bij het plannen en organiseren van zaken. En positieve, geduldige en bemoedigende ouders en verzorgers hebben een veel grotere invloed op hun puber, dan zij zelf vaak denken. De top 10 tips voor positief opvoeden helpen je er misschien bij.
Wat is de reden dat dit jouw goede voornemen is? Je gezin, je huishouden, de relatie met je partner, je (vrijwilligers) werk... Alles vraagt jouw tijd en aandacht. Ouders moeten zich af en toe in heel wat bochten wringen. En waar blijf jezelf? Hoe vind jij de balans? En hoe kun je wat relaxter door het leven gaan? Wij hebben wat tips op een rijtje gezet.
Jullie gezin valt of staat bij de relatie die je als ouders samen hebt. In ideale zin vorm je samen met je partner een team dat elkaar steunt. Het is belangrijk dat je als ouders aandacht voor elkaar houdt. Ondanks de drukte die een gezin met zich meebrengt. Vraag bijvoorbeeld af en toe oppas. Zo wennen ook je kinderen eraan dat mama’s en papa’s er soms met z`n tweeën op uitgaan.