Kan er hier ook oorlog komen? Gaan er bommen op ons huis vallen? Moeten wij ons dan ook verstoppen in schuilkelders? Is dit de Derde Wereldoorlog? De meeste kinderen en jongeren vangen wel iets op van de situatie in Oekraïne. Ze horen erover in het nieuws en de klas. Ze zien het voorbijkomen op social media. Of horen anderen erover praten. Veel kinderen en jongeren zitten met vragen. Hoe praat je erover met je kind?
Misschien maakt je kind zich zorgen of begrijpt het niet wat er precies aan de hand is. Kinderen kunnen dat wat ze zien en horen over een aangrijpende situatie niet altijd goed plaatsen. Ze worden dan bijvoorbeeld opeens angstig. Of vallen terug in zindelijkheid. Ouderen kinderen trekken zich terug. Of willen graag iets doen om te helpen. Ook veel volwassenen moeten het een plek geven. Je gevoel van veiligheid heeft misschien een deuk gekregen.
Het belangrijkste: luister naar je kind en stel vragen. Je kind ziet en hoort over de situatie in Oekraïne. Het is belangrijk om na te gaan wat dit met hem of haar doet. Vraag wat je kind van de oorlog heeft gezien of gehoord. En wat hij of zij daarvan vindt. Reageer rustig en begripvol. Doe gevoelens van angst nooit af als aanstellerij. Je vindt hier meer tips die die jou bij dit gesprek kunnen helpen.
De vloedgolf aan oorlogsgeweld op sociale media maakt het ouders niet gemakkelijk. In de folder Kinderen en oorlog in de sociale media lees je daar meer over.
Families die te maken krijgen met oorlogsdreiging, gedwongen zijn hun huis of zelfs hun land te verlaten, kunnen veel stress ervaren. De Universiteit van Manchester heeft een korte folder vol praktische tips ontwikkeld. Professionals en vrijwilligers in alle landen waar gezinnen uit oorlogssituaties aankomen kunnen deze direct in meerdere talen delen. Je vindt de folder hier. Ken jij iemand die je hiermee zou kunnen helpen?