Niets lusten zit in de genen

Gepubliceerd: 21 maart 2016

Wetenschappers van de University of North Carolina onderzochten het eetgedrag van een-eiige en twee-eiige tweelingen. De uitkomsten van het onderzoek suggereren dat het eetgedrag genetisch is. Een-eiige tweelingen hebben precies dezelfde genen, terwijl twee-eiigen net zoveel van elkaar verschillen als een 'gewone' broer en zus.

Voedselvoorkeur
Bij dit onderzoek werden voor het eerst kinderen tussen de vier en zeven jaar oud onderzocht. Tot nu toe was soortgelijk onderzoek enkel gedaan onder volwassenen en oudere kinderen. Ook bij die onderzoeken kwam naar voren dat genen een grote rol spelen bij de voedselvoorkeur.

Omdat jonge kinderen regelmatig lastige eters zijn, wilden de onderzoekers weten of wat voor volwassenen geldt, ook voor kleintjes van toepassing is. En dat bleek dus zo te zijn.

De onderzoekers concluderen dat iets niet-lusten voor 72 procent genetisch is bepaald. Toch is het volgens de onderzoekers niet zo dat ouders het nu maar moeten opgeven als hun kinderen veel dingen niet lusten. Een beetje wilskracht zou best eens sterker kunnen zijn dan genetische voorbestemming.

Lees ook: Hoe zorg je dat jouw peuter genoeg en gezond eet?

 

Terug naar boven