Met hulp van jou kan een kind de meeste problemen aan

Gepubliceerd: 28 november 2016

Vluchtelingenkinderen die naar Nederland komen, hebben vaak veel meegemaakt. Deze vaak traumatiserende ervaringen kunnen de ontwikkeling van een kind verstoren en schadelijk zijn voor de brein van een kind. De stressreacties worden meestal na verloop van tijd minder maar steun van ouders is daarbij essentieel. Kinderpostzegels maakte een folder voor ouders van vluchtelingenkinderen van 6 t/m 12 jaar.

De reactie van een kind op wat het allemaal heeft meegemaakt komt soms wat later. Juist als alles weer een beetje normaal is kun je te maken krijgen met ander, en soms moeilijk te begrijpen, gedrag. Het is schadelijk en kan een kind belemmeren om goede resultaten op school te halen. Maar gelukkig worden, na verloop van tijd, de stressreacties minder bij het grootste deel van de kinderen. Dit vermogen van kinderen om over negatieve ervaringen heen te komen, noemen we veerkracht.
Het is belangrijk die veerkracht te vergroten. Het helpt als ze daarbij steun krijgen van vertrouwde volwassenen, zoals ouders of bijvoorbeeld de leerkracht van school. In de Kinderpostzegels folder staan een aantal tips die ouders helpen om de veerkracht van hun kinderen te bevorderen en problematisch gedrag te voorkomen of verminderen. De folder is hieronder in diverse talen te downloaden:

Download hier de Folder voor ouders in het Nederlands
Download hier de Folder voor ouders in het Arabisch
Download hier de Folder voor ouders in het Engels


Terug naar boven