Is jouw kind ook zo druk met TikTok?

Gepubliceerd: 21 maart 2019

TikTok, ken je dat? Je kind vast en zeker wel! Deze app is namelijk razend populair onder kinderen en tieners. Ze kunnen er video’s mee maken en delen.

Het gaat om hele korte filmpjes, meestal 15 seconden, waarin de kinderen playbacken, dansen of zingen. Ze kunnen veel creativiteit kwijt bij het opnemen en bewerken van video’s. Met filters en speciale effecten, zoals beelden versnellen of juist vertragen, geven ze er hun eigen draai aan. Vervolgens gaat de video online en kan het grote verzamelen van likes en reacties beginnen!

Likes geven en krijgen

Daarmee hebben we meteen een minder leuke kant van TikTok te pakken. Kinderen kunnen elkaar volgen, reacties geven en video’s liken. En daar maken ze veelvuldig gebruik van. Natuurlijk is het leuk als kinderen likes krijgen van anderen, maar ze moeten het niet té belangrijk gaan vinden. Het is goed als ouders dat wel een beetje in de gaten houden. Dat kun je doen door af en toe vragen wat je kind heeft gepost en hoe het omgaat met likes. Wist je trouwens dat jonge pubers anders reageren op sociale media dan bijvoorbeeld de 16-plussers? 

Hoe mediawijs is jouw kind?

Ouders weten vaak niet met wie hun kind contact heeft op TikTok. Daarom is het slim daar - van tevoren - afspraken over te maken. Wil je kind een openbaar of een privéprofiel? Mag iedereen een reactie sturen of alleen een klein aantal mensen? Weet je kind hoe sommige kleren en dansjes kunnen overkomen op anderen? Door hierover te praten, help je je kind om het mediagebruik veilig en leuk te houden. Zo wordt je kind mediawijs

Zijn er nog meer dingen waar je op moet letten? Jazeker! Bijvoorbeeld: alles wat gemaakt en geplaatst wordt, kan TikTok inzetten voor commerciële doeleinden. Je zou dus zomaar beelden van je kind tegen kunnen komen die gebruikt worden voor reclamedoeleinden. De privégegevens die kinderen achterlaten bij het aanmaken van een account, worden door TikTok verzameld. Officieel mogen kinderen pas vanaf 13 jaar TikTokken (net als bij Facebook bijvoorbeeld). Dit kunnen ze echter makkelijk omzeilen. 

Blog

Tegen de eetlust van pubers kun je niet op koken. Daar weet MamaTien alles van. Haar vriendin zat met hetzelfde probleem en haar tip zette MamaTien aan het denken. Zoiets moest bij ons toch ook kunnen? En dan het liefst dat de kinderen zelf ook een handje mee helpen. Benieuwd naar het leerzame verhaal van MamaTien. Lees haar nieuwste opvoedblog.

Meer lezen

Online cursussen

De cursus Positief Opvoeden is er nu ook als online versie, bekijk het hier
Terug naar boven