Heb je een vraag stel hem aan Loes

Stel je vraag

Gossip Girl

Gepubliceerd: 28 september 2023

Je hebt er misschien wel over gelezen, de landelijke hype op social media ‘Gossip Girl’. Geïnspireerd op deze Amerikaanse dramaserie zien we een nieuwe trend. Jongeren verspreiden op social media (vooral Tiktok en Instagram) anoniem roddels. Deze roddels gaan vaak over vrienden, leerlingen of docenten.

De roddels veroorzaken vaak veel pijn en verdriet bij het slachtoffer. Ook is het nog eens strafbaar. Je brengt namelijk mensen in diskrediet (kwaad spreken of verdacht maken). De roddelkanalen zorgen voor een hoop ellende.

Wat kan je als ouder doen?

Tips tegen online pesten;

Tip 1: Ook pesten in real life?

Eerst moet je uitzoeken wat er precies is gebeurd. Is het een uit de hand gelopen onhandigheid of is het echt pesten? En gaat het pesten ook door 'in real life' zoals op het schoolplein? Als dat laatste het geval is, dan is er meer aan de hand en moeten ook de school en eventuele andere ouders erbij betrokken worden.

Tip 2: Lees online gesprekken

Als de geschiedenis aan staat kun je zien wat er precies is gezegd. Lees samen met je kind de gesprekken terug. Laat je kind uitleggen wat er gebeurd is en hoe het zo ver heeft kunnen komen. Oordeel niet te snel, maar laat je kind vrijuit praten. Onderbreek hem/haar alleen om dingen te laten verduidelijken.

Tip 3: Ga het gesprek aan en leg gevoelens uit

Ga met je kind in gesprek. Leg je kind uit dat hij/zij rekening moet houden met de gevoelens van anderen, ook al zijn die anderen niet zichtbaar. Roddels kunnen veel verdriet veroorzaken.

Tip 4: Effect digitale woorden

Als blijkt dat je kind eigenlijk niet beseft heeft wat het effect van zijn of haar digitale woorden is geweest en als hij of spijt heeft, dan kun je het bij een gesprek laten. Houd toezicht of zijn/haar gedrag verbeterd. Prijs je kind als dit zo is. Herhaalt het pestgedrag zich, grijp dan in en bedenk een consequentie (straf) voor zijn/haar gedrag.

Tip 5: Niet online 'sorry' zeggen

Tot slot kun je je kind vragen om tegen de ander te zeggen dat het hem/haar spijt. Het beste is het als je kind dit vertelt aan de ander, niet digitaal.

 

Loes geeft meer 'online' advies voor ouders:

- Wat is cyberpesten?
- Wordt jouw kind online gepest?
- Pesten via WhatsApp en Instagram
- Wat is grooming?
- Wat is sexting?

Blog

De 40 lesweken zitten er bijna op. De zomervakantie is in zicht. Yes! Het was weer een druk schooljaar waarin veel is geleerd en gedaan. Ook zijn de rapporten uitgedeeld, en dan weet je… het is nu écht bijna vakantie.

Meer lezen
Terug naar boven