Heb je een vraag stel hem aan Loes

Stel je vraag

Gemeente zorgt voor GGZ-ondersteuning bij Enterse huisartsen

Gepubliceerd: 8 mei 2018

Vanaf dit najaar werken bij alle huisartsenpraktijken in de kern Enter praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg voor jongeren (POH-Jeugd GGZ). Zij zijn gespecialiseerd in problematiek van kinderen en jongeren. Denk bijvoorbeeld aan onhandelbaar, onzeker of angstig gedrag, eetproblemen, slapeloosheid of onduidelijke lichamelijke klachten. In eerste instantie gaat het om een project tot maart 2020. 

In maart 2017 is de POH-jeugd GGZ al gestart in Wierden. Hieruit zijn positieve resultaten naar voren gekomen. De huisartsen zijn tevreden over de nieuwe aanpak. Zij hoeven minder vaak door te verwijzen naar de tweede lijnszorg. Daarbij vindt zo nodig afstemming plaats met schoolgericht maatschappelijk werk, de jeugdarts van de GGD en de gemeentelijke regisseurs. Vanaf dit najaar kunnen kinderen en jongeren uit Enter dus ook van deze praktijkondersteuner Jeugd gebruik maken.
 
Wat doet de praktijkondersteuner
De gemeente Wierden werkt in dit project samen met Mediant GGZ, die praktijkondersteuners Jeugd in dienst heeft. Deze praktijkondersteuners zijn gespecialiseerd in psychische problematiek bij kinderen en jongeren van 0-18 jaar. De praktijkondersteuner herkent signalen, kan een probleem verhelderen en direct hulp bieden. Hij of zij stemt af met de huisarts en schakelt als het nodig is aanvullende of specialistische hulp in. 
 
De gemeente subsidieert dit project in het kader van het versterken van de preventie en vroegsignalering binnen de jeugdhulp. Aan het eind van het project volgt een evaluatie en neemt het college van B en W een besluit over een eventueel vervolg. 
 

Blog

Jarenlang was ik gewend om de kinderen te brengen en te halen. Of het nou naar de sport, een klasgenootje of naar school was. Maar die tijden zijn veranderd. De tweeling is inmiddels ruim 9 jaar en ik moet zeggen dat het me allemaal veel te snel gaat.

Meer lezen
Terug naar boven