Heb je een vraag stel hem aan Loes

Stel je vraag

Hoe voorkom je dat je kind een geldezel wordt?

Gepubliceerd: 2 februari 2023

Steeds vaker gebruiken criminelen jongeren als geldezels. Een geldezel is iemand die zijn pinpas en pincode uitlenen aan criminelen. De criminelen kunnen zo geld naar iemand anders overmaken of geld witwassen.

Het kan ook jouw kind gebeuren

Misschien denk je: dit overkomt mijn kind niet. Maar soms lijkt het alsof die persoon geen kwade bedoelingen heeft. Of je kind denkt: dat is makkelijk verdienen! En dan is het zo gebeurd.

'Wil jij snel 100 euro verdienen?'

Criminelen zoeken contact met jongeren op school, op straat, op internet of via social media. Ze vragen de jongere of deze snel geld wil verdienen. En hoe verleidelijk is dat? Niet lang hoeven sparen om een nieuwe scooter, sneakers of de nieuwste smartphone te kunnen kopen?

Ze vragen of ze hun bankrekening mogen gebruiken om geld op te storten. Daarna krijgt de jongere bankrekeningnummers waar hij of zij dat geld naar moet overmaken. De jongere mag een bepaald bedrag zelf houden als beloning. Dit lijkt makkelijk geld verdienen.

Of met een mooi verhaal en een 'beloning' probeert iemand de pas en pincode te lenen. Criminelen storten geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen op de bankrekening van de jongere. Daarna gebruikt de crimineel de pinpas van de jongere om het geld eraf te halen.

Een geldezel is strafbaar

De crimineel blijft onzichtbaar, maar de jongere is het slachtoffer. Je kind is dan schuldig aan criminele activiteiten. Het gestolen geld moet terug en je kind kan niet meer zo gemakkelijk ergens een bankrekening openen. Soms krijgt een geldezel zelfs een strafblad. In de toekomst is het dan moeilijker om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te krijgen. Dat kan veel betekenen voor je kind. Bij veel banen heb je deze nodig. Bij sommige banen is dit zelfs verplicht.

Tips om te voorkomen dat je kind een geldezel wordt

Tip 1: Zorg dat je kind de tekens herkent

  • Met een mooi verhaal en de belofte van een beloning probeert iemand de betaalpas (en pincode) van je kind te lenen.
  • Een 'neppe' goede vriend of internetliefde vraagt per e-mail of hij of zij een bedrag mag overmaken. Dat bedrag moet je kind daarna naar een andere rekening overmaken.
  • De e-mails of brieven zijn in slecht Nederlands geschreven.
  • De mail of brief is niet aan je kind persoonlijk gericht.

Tip 2: Pinpas en pincode zijn geheim

Zorg dat je kind nooit iemand anders gebruik laat maken van zijn of haar rekening. Ook niet in noodgevallen of als je kind er een beloning voor krijgt. Je pinpas en pincode zijn echt geheim. Vertel je kind om het nooit uit te lenen. Ook niet aan je beste vrienden.

Tip 3: Makkelijk geld verdienen is te mooi om waar te zijn

Vertel je kind dat hij of zij niet in moet gaan op aanbiedingen om makkelijk geld te verdienen. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat vaak ook.

 

 

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven