Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Zindelijkheid, een verwarrend onderwerp

Gepubliceerd: 8 september 2020

Toen de kinderen baby’s waren, kreeg ik de vraag of ze al doorsliepen, als dreumesen of ze al liepen en nu in de peuterfase is de grote zindelijkheidsvraag een terugkerend thema. De betreffende peuters worden over 3 maanden 3 jaar. Ik heb ze al moeten inschrijven voor de BSO en in de komende winter-ronde zullen wij de basisschool voor ze gaan kiezen. Die basisschool is het grote eindstation over ruim een jaar: die luier moet dan sowieso in de wilgen zijn gehangen. Het is gebleken dat steeds meer kinderen nog niet zindelijk zijn als ze naar groep 1 gaan. Worden de kinderen dan dus letterlijk vier jaar lang gepamperd?

Ik vind zindelijkheid een verwarrend onderwerp, waar ik de kriebels van kan krijgen omdat discussies erover zo fel kunnen zijn. Een oudere collega riep naar mij uit: ‘heb je ze nog niet zindelijk? Vroeger ging dat wel anders, ik had ze voor het 2e jaar droog!’ Een vriendin zegt weer: ‘nee joh, ben je gek, komt vanzelf wel’. En inderdaad, daar viel het kwartje vanzelf toen haar kind 3 jaar was geweest. Ik geloof er wel in dat kinderen veel eerder zindelijk kunnen zijn dan wat je tegenwoordig ziet. De luiers zijn nu beter dan vroeger en tot in grote maten verkrijgbaar. Dus we laten ze er mee lopen, want het is immers ook ergens wel makkelijk. Wat dat betreft zouden we ze gewoon de luier uit moeten trekken met de mededeling dat ze nu groot genoeg zijn. Klinkt best aantrekkelijk ook, ik ben er namelijk wel klaar voor; dat luier-loze leven.

Maar man man, ons huis wordt al half afgebroken door die twee, laat staan dat ze het ook nog gaan onder plassen en poepen. Sowieso, probeer maar eens 2 tegelijkertijd zindelijk te krijgen, dat is geen sinecure. Ze adviseren om eerst een te doen en dan de ander. Werkt helaas toch niet zo lekker als ze altijd willen doen wat de ander doet. Je moet er een samenzijn van maken; las ik in een artikel over hoe je je kind met 1,5 jaar zindelijk kan krijgen. Want dan blijven ze lang genoeg op het potje of de wc zitten, zodat er vanzelf wat gebeurt. Alleen zijn ze hier samen ’nogal druk’ en is het geen ‘kneuterig gezellig samenzijn’ dat geplas op de wc, maar vooral een dolle boel. Ze trekken elkaar nog net niet van de pot af en de wc rollen vliegen je soms om de oren.

Ik blijf er echter over twijfelen. De ‘cold turkey-methode’ heeft hier namelijk toch wel vaker zijn vruchten afgeworpen. Maar goed, vooralsnog kiezen we voor de wat meer standaard zindelijkheidstraining: fanatiek en consequent zijn. Er worden in een mooi tempo plas-stickers geplakt en ze zitten, ondanks de dubbele peuterhysterie, dus vaak en op regelmatige tijden op de wc. Ze zijn er ook echt mee bezig, ze mogen onderbroeken uitzoeken en ook bij opa/oma en kinderopvang wordt er aandacht aan besteed. Maar dat bekende kwartje is nog niet gevallen dat ze het zelf tijdig aangeven en dat is volgens mij nou net de crux met zindelijkheid. Zou dit proces dus een enorme vaart maken wanneer ze de luier uit hebben? Je hoort mooie verhalen over dat je ze dan binnen 1 à 2 weken zindelijk hebt. Dan maar even dweilen.

De gouden tip bestaat vast niet en het zal verschillen per kind. Het zal buitelen van 1001 ervaringsverhalen dat je zus moet doen en zo, doorgaans met grote stelligheid gebracht. En zo langzamerhand heb ik niet zoveel zin meer om daar naar te luisteren. Dus ik denk er zelf nog maar eens over. Ze zullen uiteindelijk langer zonder luier lopen dan met, een schrale troost toch?

Liefs van een Tweelingmoeder

Lees ook de Loes-tips

Blog

De 40 lesweken zitten er bijna op. De zomervakantie is in zicht. Yes! Het was weer een druk schooljaar waarin veel is geleerd en gedaan. Ook zijn de rapporten uitgedeeld, en dan weet je… het is nu écht bijna vakantie.

Meer lezen
Terug naar boven