Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Yes, we gaan weer naar school

Gepubliceerd: 30 augustus 2018

Yes, we gaan weer naar school!

De laatste week van de zomervakantie is aangebroken. Het weer helpt ons een beetje om weer in het werk-ritme te komen. Tijd om ook de kids weer voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. Hebben ze er zin in?  Zien ze er tegen op? Ben jij er als ouder klaar voor?

Goede start voor jou als ouder

Bij onze basisschool beginnen we als ouders met de ‘witte tornado’- avond. De school wordt nog even helemaal schoongemaakt en de laatste tafels en stoelen worden in de lokalen gezet zodat in elke klas genoeg meubilair is. Daarnaast bijkletsen en kennismaken met de ouders die je komend jaar bijna dagelijks gaat zien. Hoewel schoonmaken ook echt niet mijn hobby is, is dit een hele waardevolle avond. Ik spreek dan de ouders van dat vriendje van je kind, die je nog niet zo goed kent of ouders die eigenlijk heel dicht in de buurt blijken te wonen. Handig om te weten.

Elke school heeft een jaaropening of kennismakingsmoment in de klas. Gebruik die vooral! Investeer in het begin van het schooljaar in het leren kennen van de andere ouders en de juf of meester. Het is ook heel leuk om af en toe een praatje te maken met juf. Fijne bijkomstigheid: als je iemand al een beetje kent, is het makkelijker om hulp te vragen als het nodig is.

Goede start voor je kind

De laatste week van de vakantie kun je gebruiken om je kind vast weer aan bepaalde ritmes te laten wennen. Denk aan de bedtijden en vooral een beetje op tijd opstaan. Daar waar in de vakantie niet zoveel hoefde, zijn de dagen vanaf maandag weer goed gevuld en heeft je kind zijn energie weer volop nodig. Als je kind veel behoefte heeft aan structuur, kun je daar vast samen over nadenken. Hoe ziet de week eruit? Hele dagen naar school of is er nog een vrije middag? Broodje eten op school of kom je thuis eten? Maak vast een weekoverzicht. De duidelijkheid voor kinderen scheelt veel stress op de maandagochtend.

Misschien is je kind er ondertussen wel aan toe om zelf naar school te lopen of te fietsen. Fiets vast een keer weer langs de school met je kind. Is alles nog hetzelfde of is er iets veranderd?

Hoe was je dag?

Een goede voorbereiding is het halve werk. En als je kind maandagmiddag thuis komt, zit het vast vol verhalen. Neem de tijd om naar je kind te luisteren. Vraag gericht naar de juf of meester, de klas en wat ze hebben gedaan. Als je kind moe is van de dag, komt er misschien helemaal niets uit. Sommige kinderen komen pas s ’avonds voor het slapen gaan met hun verhaal en willen dan nog even de dag doornemen. Neem de eerste dagen daar bewust tijd en ruimte voor.

… en de praktische checklist

-          Passen de gymkleren en -schoenen nog?

-          Zijn alle schooltassen schoon en heel?

-          Genoeg broodtrommels, bekers en fruitbakjes met naamstickers?

-          Staan de fietsen klaar, banden opgepompt en lichten gemaakt?

Tips:

Heeft je kind zin in de eerste schooldag?
Hoe bereid je je kleuter voor op de eerste schooldag?

(Henrike Nijman, Loes Almelo)

Over Loes

Leuk om kennis met je te maken! Ik ben Loes. Je kunt bij mij terecht voor informatie en advies over opvoeden en opgroeien. Ik werk voor dertien Twentse gemeenten.

Meer lezen

Blog

Het fenomeen ‘tweeling’ brengt meestal wel wat teweeg in gesprekken of op straat. "Toen mijn kinderen nog babies waren werd ik echt heel vaak aangesproken. Als iemand het ziet dan krijg ik steevast de vraag: ‘Lijken ze op elkaar?’" aldus de Tweelingmoeder. Ze verteld er meer over in haar blog!

Meer lezen
Terug naar boven