Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Voorlezen, ik hou ervan!

Gepubliceerd: 18 januari 2021

Oh ik hou van lezen! Als kind verslond ik boeken en nog steeds kan ik helemaal verdiept raken in een goed boek. Dus toen mijn kinderen nog heel klein waren ging ik al van die zachte baby-boekjes met ze ‘lezen’. We kregen veel prachtige voorleesboeken als kraamcadeau, die gingen eerst naar zolder om te bewaren. Maar we kregen ook kleine boekjes, met kleuren en voorwerpen. Heel leuk van Nijntje, speciaal voor de dreumes! Ik trok ze enthousiast uit het plastic en legde ze bij de kinderen neer.

Lang verhaal kort: de hele Nijntje boekjes-serie is weggeknabbeld, ondergekwijld en kapot getrokken. Ook toen ze wat ouder werden gingen vele boekjes naar de mallemoeren en ik plakte alles weer hoopvol aan elkaar. Voorlezen was in dat stadium ook nog helemaal niet aan de orde, ze luisterden niet eens. Kropen ze allebei in de kast om de boel overhoop te trekken en gilden daarbij alles bij elkaar, terwijl ik fanatiek Dikkie Dik ter ore bracht.

Maar stug blijven volhouden, ook al lijkt het net alsof je tegen een muur praat. Net zoals je met andere dingen in de opvoeding doet die je belangrijk genoeg vindt, bedenk ik me nu. En opeens was het daar: enige concentratie! Eventjes luisteren naar een klein verhaaltje. Wat een feest. En het werd zo een vast onderdeel bij het naar bed brengen.

En nu? Mijn peuters vinden voorlezen fantastisch. Ze kiezen ’s avonds zelf boekjes uit en dat betekent bij de een dat je wekenlang hetzelfde voorleest. De ander heeft dagelijks een andere voorkeur en zingt ook graag. Ik neem ze mee naar de bibliotheek, wat een survivaltocht op zichzelf is met 2 grijpgrage peuters; maar ik wil gewoon dat ze het concept snappen. Dat ze altijd boeken kunnen lezen, van alles kunnen proberen. En als je wat anders wil, je dit dus gewoon kan halen. Dat je voorzichtig moet zijn met de ‘boeken van de bieb’ en dat een echt boek lezen er bij hoort en voor ontspanning zorgt. En of het nou een stripboek is of een langer verhaal, kan me niet schelen.

Dit is echt mijn kruistocht, mijn man vindt het prima. Hij leest zelf alleen in de zomervakantie een keer een boek. Hij is weer fanatiek in zijn voetbal-kruistocht. En hoewel het mij ook superleuk lijkt om straks langs de lijn te staan, zou ik het mijn kinderen ook echt gunnen dat ze kunnen ontspannen door een boek. Ik trek dus nog lekker verder ten strijde..!

Liefs van een Tweelingmoeder

Lees ook de Loes-tips

Blog

Jarenlang was ik gewend om de kinderen te brengen en te halen. Of het nou naar de sport, een klasgenootje of naar school was. Maar die tijden zijn veranderd. De tweeling is inmiddels ruim 9 jaar en ik moet zeggen dat het me allemaal veel te snel gaat.

Meer lezen
Terug naar boven