Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Tweelingouderschap: evenveel vader, evenveel moeder

Gepubliceerd: 12 januari 2020

Het schijnt dat tweelingouders (zeker als het de eerste kinderen betreft en beduidend vaker in het eerste jaar) meer stress ervaren dan ouders met één kind of kinderen in meerdere leeftijden. Daarnaast blijkt vaker dat tweelingvaders meer gelijkwaardig betrokken zijn bij de verzorging en de opvoeding.

Hieronder een 10-stappenplan hoe dit gaat werken in de praktijk:

  1. Men neme elk een baby, waardoor je verder nergens tijd voor hebt. Dus ga naast elkaar zitten en voer gesprekken met elkaar.
  2. Samenwerking viert hoogtij in de nacht, neem allebei verantwoordelijkheid voor elk deel van de nacht dat de kinderen elkaar aflossen in wakker zijn.
  3. Samenwerking viert tevens hoogtij overdag, je kijkt elkaar aan en de ander weet wat er moet gebeuren. De machine is nog nooit zo geolied geweest, de versnelling altijd hoog.
  4. Je ontwikkelt dus je ondernemersvaardigheden, aangezien je als stel transformeert in een BV met duidelijke taakomschrijvingen en keiharde targets.
  5. Oefen de volgende zin al tijdens de zwangerschap: ‘Ga maar even naar papa, ik heb de handen/schoot/armen vol’.
  6. Als de een in de hoek staat, luistert de ander ook niet. Knip en plak dit principe in elk denkbare situatie. Splijt jezelf in tweeën en alles komt goed.
  7. Gezellig samen in de keuken staan krijgt een nieuw elan: de een kookt het eten, de ander pureert wortels, ondertussen worden de flesvoeding-hoeveelheden correct afgetikt en dat allemaal terwijl je jongleert met 2 baby's die huilen-want-het-is-etenstijd.
  8. Zorg ervoor dat je allebei dagen alleen bent met 2 kleine baby's. Na een paar uur creatief boekhouden met flessen, luiers en het in slaap krijgen van 2 huilers heb je voor de rest van het leven immens veel respect voor elkaar.
  9. Wanneer 2 peuters zich op de grond werpen, gaat het Rel-Protocol van start: verdeel de peuters-focus-spreek toe-zucht-haal schouders op-til kind in plank-modus-ga naar huis. Als toespreken of een andere opvoedkundige techniek werkt, wees verbaasd en blij.
  10. ’s Avonds na 19.00u: Netflix.

Denk na stap 10 over het volgende: het is een zegen om alles zo samen te doen, te overleggen en te weten wat je aan elkaar hebt. Afspraak is afspraak, want je draagt letterlijk dezelfde soort verantwoordelijkheid. Gun je kind(eren) evenveel vader, evenveel moeder. Wees jezelf, van elk leren ze andere dingen, belangrijke dingen. Heb respect voor elkaar, luister, verdeel en heers over je taak in het geheel. Laat zien wat je later terug wil zien, laat zien hoe het moet. Lukt nooit altijd, maar streef. Twee tegelijk is veel, echt veel. En het blijft veel, maar het geeft ook zo veel. Wees veel als gezin en wees tróts!

Nog meer tips nodig?

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven