Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Tablet of trampo

Gepubliceerd: 22 februari 2019

Een paar jaar geleden stond ik op het punt om een prachtig poppenhuis te kopen. Ik was samen met een vriendin aan het shoppen en we keken onze ogen uit. Al die verschillende kamers en meubeltjes, alles tot in detail uitgewerkt… Prachtig! Wat zouden mijn meiden hier veel plezier aan beleven! Ik zwijmelde er al helemaal bij weg, tot mijn vriendin me uit de droom hielp: “Volgens mij vinden vooral de ouders zo’n poppenhuis heel leuk. Maar of je kinderen er echt mee gaan spelen? Ik weet het niet hoor.”

Blank hout

Ik moest denken aan een andere vriendin. Toen haar zoon nog klein was, had ze houten speelgoed voor hem gekocht. Van dat blankhouten spul dat de fantasie prikkelt… van de papa’s en mama’s. En van hun portemonnee, want zulk verantwoord speelgoed is vaak schreeuwend duur. De fantasie van kínderen prikkelt het meestal niet. Die willen gewoon spelen met felgekleurde plastic dingen waar een flinke bak herrie uit komt. Ergens snap ik dat wel.

Boek lezen?

Bij ons thuis maak ik iets soortgelijks mee. Job en ik willen graag dat onze kinderen buitenspelen, of een boek lezen. Helaas gaat hun interesse uit naar andere zaken. Joost is gek van Fortnite. Als hij het niet zelf speelt, kijkt hij vlogs van jongens die Fortnite spelen. Wat daar leuk aan is? Joost mag het weten. De meiden zijn druk met TikTok: ze maken filmpjes van zichzelf terwijl ze playbacken, dansen of sketches naspelen en zetten die online. Soms is het wat te wijs voor hun leeftijd, maar ik probeer niet op alles kritiek te hebben. Om met TikTok te kunnen beginnen, moet je een profiel aanmaken. En dat profiel kun je op ‘openbaar’ en ‘privé’ zetten. Drie keer raden wat Loïs en Olivia wilden…

Chatten met vreemden

Nu komt het addertje: TikTok is social. Dat anderen hun filmpjes kunnen zien vind ik al niet zo prettig, maar die anderen kunnen hen ook likes geven, volgen en met ze chatten. Wat dus allemaal niet kan met een privé-profiel. Wat doe je dan als ouders? Job en ik hebben het toegestaan. Maar niet zonder een Goed Gesprek. Over nooit chatten met vreemden en bij twijfel altijd Job of mij erbij halen. En dat dan proberen zo uit te leggen, dat je kind het begrijpt, maar er niet angstig van wordt. Een leuke klus kan ik je vertellen.

Tablet en trampo

Ook praten we soms over de nadelen van het liken en niet-liken. Een ‘thumbs up’ geeft je een lekker gevoel, of het nou op sociale media is, of van je juf op school. Maar ook zonder duimpjes ben je iemand; een geliefd kind. Daar valt nog heel veel meer over te zeggen, maar da’s misschien wat voor een volgende keer.

Terwijl ik binnen mijn stukje zit te typen, zijn de dames naar buiten gegaan. Met de tablet, zodat ze elkaars kunsten op de trampoline kunnen filmen. Tablet en trampoline, het beste uit twee werelden!

Oh ja, mocht je deze blog nou leuk vinden, vergeet dan niet ff het duimpje hieronder aan te klikken 😊

Het gezin van MamaTien en Job telt vier kinderen: Loïs (11), Olivia (10), Joost (8) en Emmanuel (5).

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven