Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Rust in het bos en rumoer over de telefoon

Gepubliceerd: 14 november 2024

“Mama, ik heb mijn innerlijke rust gevonden.” Mijn 11-jarige zoon Emmanuel kijkt me met stralende ogen aan. Bijna moet ik lachen, maar ik hou me in. Hij vertelt trots dat hij samen met zijn vrienden Bo en Thomas een bos heeft ontdekt. Daar hebben ze zich urenlang vermaakt.

Ik weet wel ongeveer waar dat bos ligt. Het is niet groot, maar groot genoeg voor Emmanuel en z’n vriendjes om op avontuur te gaan. De hut die ze er hebben gebouwd, is door ‘vijandelijke troepen’ afgebroken. Dus vandaag gaan ze opnieuw aan de slag. Hopelijk blijven ze nu onder de radar van de vijand.

“Niet schrikken, maar Emmanuel heeft een ongelukje gehad.”

Ik mijmer wat voor me uit. Wat hebben we toch geluk met het mooie weer, dat onze kinderen naar buiten lokt. En wat is het fijn dat er dichtbij huis nog zoveel natuur te ontdekken valt. Dan gaat mijn telefoon. Bo’s moeder belt: “Niet schrikken, maar Emmanuel heeft een ongelukje gehad.” Natuurlijk schrik ik wel. Ze vertelt verder: “Het doet zeer, maar niet zo erg dat hij naar huis wil komen. Maar of jij hem een flesje water brengt om de wond schoon te spoelen.” De wond? Nu gaat mijn hartslag echt omhoog.

Wat was er gebeurd? Emmanuel was gestruikeld en met zijn knie op een spijker terechtgekomen. Blijkbaar lag er een pallet met een uitstekende spijker. Een van zijn vriendjes had een telefoon, maar helaas wist niemand mijn nummer. Als Emmanuel zelf een telefoon had gehad, had hij me meteen kunnen bellen. Dat was in dit geval wel handig geweest. Maar bij ons geldt de regel: pas een telefoon als je naar de brugklas gaat. En hoewel de helft van zijn klas al een mobiel heeft, houden wij voet bij stuk.

“Hij kan er geen weerstand aan bieden”

Want zodra je kind een telefoon krijgt, gaat er een hele wereld open - eentje waar jij weinig grip op hebt. Gamen, filmpjes kijken, TikTok, Snapchat, Instagram, WhatsApp... alles gebeurt via dat ene scherm. Een bezorgde moeder van een 12-jarige verzuchtte eens tegen me: “Ik zie hoe mijn zoon helemaal opgaat in die telefoon. Het is gewoon zielig, want hij kan er geen weerstand aan bieden.”

Sinds een paar jaar weten we steeds meer over de schaduwkant van sociale media. Jongeren raken eraan verslaafd en lopen kans passief of lusteloos te worden. Maar nog zorgelijker is dat wat er in die koppies gebeurt. Sommige jongeren ontwikkelen angsten, depressies, eenzaamheid, een laag zelfbeeld, eetstoornissen en ga zo moor daar. Wie wil dat nou voor zijn kind?

Hup, naar buiten

Je kind volledig afschermen voor de buitenwereld kan niet. Dat moet je ook niet willen. Maar ik zou zo lang mogelijk wachten met het geven van een eigen telefoon. Vergeet vooral niet om duidelijke afspraken te maken over schermtijd en wat je kind wel en niet mag met de

telefoon. En als het mooi weer is? Dan hup, naar buiten! Dat is goed voor de (innerlijke) rust van iedereen.

Het gezin van MamaTien en Job telt vier kinderen: Loïs (17), Olivia (16), Joost (14) en Emmanuel (11)

Blog

Want zodra je kind een telefoon krijgt, gaat er een hele wereld open - eentje waar jij weinig grip op hebt. Een bezorgde moeder van een 12-jarige verzuchtte eens tegen me: “Ik zie hoe mijn zoon helemaal opgaat in die telefoon. Het is gewoon zielig, want hij kan er geen weerstand aan bieden.

Meer lezen
Terug naar boven