Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Rondkomen met een groot gezin

Gepubliceerd: 10 maart 2022

Deze blog gaat over geld. Ik geef je een paar tips die in ons gezin goed werken. Maar eerst moet ik even klagen. Want ménsen toch, wat is alles dúúr! Ben ik nou zo’n 'big spender' geworden of hebben ze stiekem de prijzen verhoogd? 

Ik was in de supermarkt om boodschappen voor het avondeten te kopen. Bij het afrekenen schrok ik me rot. ‘Wat heb je toch een dure smaak’, foeterde ik op mezelf, ‘kon je nou niet wat goedkopere dingen uitzoeken?’ De volgende dag keek ik wel drie keer voordat ik iets in mijn mandje stopte. Maar ook deze kassabon stemde me niet vrolijk. “Dat is helemaal niet gek hoor,” zei mijn moeder, toen ik er tegen haar over begon. “Je hebt een opgroeiend gezin, dat kost hartstikke veel geld.” 

Luiers, vochtige doekjes en kleren

Dat klopt. Als de kinderen klein zijn, betaal je je scheel aan luiers en vochtige doekjes. Maar ook daarna heb je veel uitgaven. Hoe groter ze worden, hoe meer eten ze nodig hebben. Ook de kleding is niet aan te slepen. Emmanuel (8) verslijt alles razendsnel; hij ravot met vrienden, klimt in bomen en sluipt op z’n buik door de bosjes. Joost daarentegen heeft niet eens de tijd om de boel te verslijten. Die jongen groeit zo hard, dat hij steeds een maatje groter nodig heeft. Gelukkig kan ik de kleren die nog goed zijn bewaren voor zijn jongere broertje. 

Tip 1: verzekerde beugels 

Andere kosten zijn bijvoorbeeld de fietsen, lidmaatschappen van sportverenigingen, sportkleding en de orthodontist. Die beugels kosten een vermogen! Gelukkig zijn we goed verzekerd, maar helaas dekt de verzekering niet alles. Zorg ervoor dat je dat op tijd regelt hoor! Dat is tip 1.

Tip 2: Second hand, Marktplaats & Vinted

Toen de kinderen jonger waren, kocht ik geregeld kleren bij de kringloop of tweedehands kledingwinkel. Ik sleepte er zelfs rompertjes en pyjama’s vandaan. Zwemkleding, voetbalschoenen, verkleedkleren, rugzakjes… Als je er de tijd voor neemt, kun je mooie schatten opduiken. Niet alleen heb ik veel gekocht, maar ook veel verkocht. Feestjurken van de meiden, judopakken, serviesgoed. Het verdiende geld ging in een spaarpotje en nam ik mee op vakantie. 

Dochter Loïs doet ook zoiets. Mijn moeder ruimt eens in de zoveel tijd haar kledingkast op. Wat ze niet meer wil hebben, geeft ze aan Loïs. Die zet vervolgens alles op Vinted en echt, dat loopt best goed. Daar verdien je als jonge meid toch een mooi zakcentje mee.

Tip 3: Eigen rekening

Onze kinderen hebben allemaal een eigen jongerenrekening met pinpas. De jongens krijgen er hun wekelijkse zakgeld en de meiden hun maandelijkse kleedgeld op gestort. Dat werkt als een tierelier. Het leert ze een beetje verantwoordelijkheid. Zoals: je kunt alleen geld uitgeven als je het daadwerkelijk hebt. En dat je zuinig moet zijn op je pinpasje. Emmanuel deed een keer een boodschapje voor me. Onderweg was hij zijn pinpasje verloren. Huilend kwam hij thuis. Samen liepen we daarna het stukje terug naar de winkel en… zijn pinpas lag gewoon op straat.  

Tip 4: Kleedgeld 

Deze tip werkt vooral goed bij Loïs en Olivia. Of het bij onze zoons ook een succes wordt, vraag ik me af. In groep 8 groeide Loïs’ interesse in kleding. Heel leuk hoor, zo’n dochter die van mooie kleding houdt. Maar als ouders kun en wil je dat niet allemaal betalen… Ze was nog vrij jong, maar we zijn in groep 8 al overgestapt op kleedgeld. Kleren, sokken, ondergoed, vanaf dat moment moest ze alles zelf kopen. In het begin was dat veertig euro per maand. Inmiddels wat meer, maar dat is ook omdat ze haar telefoonkosten zelf betaalt. Olivia besteedde laatst een deel van haar kleedgeld aan bh’s. Ze vindt ze niet fijn om te dragen en al helemaal niet om er geld aan uit te geven. Ik snap het volkomen. Maar ook deze uitgaven horen erbij. Best een goede les toch?

 

Het gezin van MamaTien en Job telt vier kinderen: Loïs (14), Olivia (13), Joost (11) en Emmanuel (8)

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven