Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Online pesten is hetzelfde als 'gewoon' pesten

Gepubliceerd: 2 augustus 2022

Denk erom, altijd opkomen voor kinderen die gepest worden! Zie je iemand in zijn eentje zitten omdat ‘ie zogenaamd niet bij de populaire mensen hoort, ga jíj er dan bij zitten.” Het was mijn moeder die me dit al vroeg inpeperde. En ook: “Stel nou dat jij degene bent die er niet bij hoort, zou je dan niet willen dat er iemand bij jou kwam om even een praatje te maken?”

Ik moest hier aan denken toen we laatst met de kinderen de film Forrest Gump keken. Inmiddels 28 jaar oud, al tig keer gezien en het blijft een feest om naar te kijken. Maar niet altijd. Want Forrest, de hoofdpersoon, is anders dan andere kinderen. In zijn jonge jaren kan hij alleen lopen met beugels om zijn benen. Ook is hij minder slim dan de meeste mensen. Als hij, op zijn eerste schooldag, de schoolbus in stapt, zegt het ene na het andere kind: “Deze plek is bezet”. Niemand wil dat Forrest naast hem komt zitten. Behalve Jenny. Het is het begin van een levenslange vriendschap.

Tranen

Ondertussen kijk ik met tranen in mijn ogen. Iemand niet accepteren omdat hij anders is, gaat er bij mij niet in. Misschien omdat ik al jong geleerd heb dat elk mens telt, dat iedereen erbij hoort? Hoe naar pesten is, heeft onze dochter Olivia (13 jaar) de laatste tijd meegemaakt. Meiden uit haar vaste vriendengroepje wilden niet op haar wachten bij het naar huis fietsen, negeerden haar of kraakten haar af. Olivia vond het akelig, begreep het niet, maar was er niet verdrietig over. Het was ook maar een klein groepje meiden dat zo flauw deed, de rest van de meiden deed gelukkig wel normaal.

Hoe ga je daar als ouder nou goed mee om als je kind geplaagd of gepest wordt? Olivia was er open over, waardoor we er over konden praten. Ook heb ik het webinar van Loes over online pesten met belangstelling gevolgd. Online pesten is hetzelfde als ‘gewoon’ pesten, maar dan mét sociale media zoals WhatsApp, Instagram, Facebook en Snapchat enzovoort.

Schoolplein

Ik leerde onder andere dat pesten dat op het schoolplein begint, online vaak gewoon verder gaat. En raar maar waar, kinderen die gepest worden, blijven juist lang online. Een van de lessen van dit webinar was dan ook: kijk af en toe mee met wat je kind online doet of check zijn of haar telefoon. Zelf vind ik dat best lastig. Ik krijg niet alles mee wat onze kids online uitspoken en ik vraag me ook af of dat nodig is. Maar als je kind ander gedrag gaat vertonen, moet je natuurlijk wel alert zijn.

Pestkop is vaak onzeker

Iets anders wat ik heb geleerd van het webinar, is dat pestkoppen juist degenen zijn die onzeker zijn. Door een ander te pesten, proberen ze hun eigenwaarde op te krikken. Van een groep pesters, is er vaak maar één de echte pestkop. De rest bestaat uit meelopers, die bang zijn om zelf het mikpunt te worden. Tieners houden zich erg bezig met de vragen: ‘Wat vinden anderen van mij? Ben ik wel leuk genoeg?’

Al die pubers die bezig zijn hun eigen identiteit te ontwikkelen en daar reuze onzeker over zijn… Laten wij, net als de moeder van Forrest Gump, onze kinderen dan dit inpeperen: “Laat niemand je ooit vertellen dat ze beter zijn dan jij!”*

* In de originele vertaling: “Don’t ever let anybody tell you they’re better than you.”

 

Het gezin van MamaTien en Job telt vier kinderen: Loïs (14), Olivia (13), Joost (11) en Emmanuel (8)

Blog

De 40 lesweken zitten er bijna op. De zomervakantie is in zicht. Yes! Het was weer een druk schooljaar waarin veel is geleerd en gedaan. Ook zijn de rapporten uitgedeeld, en dan weet je… het is nu écht bijna vakantie.

Meer lezen
Terug naar boven