Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

MamaTien: 'Verliefd'

Gepubliceerd: 10 februari 2022

Toen Job en ik dit jaar, na een gezellig gourmet-kerstdiner de keuken opruimden, zei ik: “Volgend jaar zit er misschien wel een vriendje van Loïs of Olivia aan de kersttafel. Dan gourmetten we niet alleen met ons gezin, maar ook met een buitenstaander erbij.” Job kreeg het zichtbaar benauwd. Onze dochters met vriendjes? Daar is papa nog lang niet aan toe! 

Ik vraag af en toe aan de kinderen of ze nog een beetje verliefd zijn. Dat levert bij iedereen andere reacties op. Emmanuel is met zijn 9 jaar het meest openhartig. Hij heeft een meisje in zijn klas dat hij aardig vindt en lief. Maar het komt niet in hem op om met haar te spelen. Daar heeft hij zijn vriendjes voor. 

Trut

Joost is 11 en zit in groep 8. Eén van de meisjes uit die groep heeft een overduidelijke crush op hem, al jaren. Volgens mij was er een periode waarin Joost haar leuk vond, maar nu wil hij niets van haar weten. “Nikkie is een trut,” zegt hij dan. Ik ben benieuwd of hij dat meent. Of zou hij stiekem verliefd op haar zijn? ‘Was sich liebt das neckt sich,’ zei mijn leraar Duits dan vroeger.

Over leraren gesproken, toen ik - heel lang geleden - in groep 8 zat had ik een meester. Echt zo een van de oude stempel. Hij kon verschrikkelijk mooi vertellen, maar was streng en behoorlijk angstaanjagend. De meester had mijn ouders een keer door het dorp zien lopen, hand in hand. Hij vond het nodig om dat aan de hele klas te vertellen: “Daar liepen haar ouders, innig verstrengeld, de verliefdheid spátte ervan af.” En ik, jonge puber, wilde het liefst door de grond zakken. Wat heb ik me vreselijk geschaamd.

Dikke kus

Mijn moeder vond het een geweldig verhaal. Nog steeds lopen mijn ouders hand in hand en Job en ik doen precies hetzelfde. Ik heb gelezen dat dat niet zo slecht is, integendeel. Ouders die een goede relatie hebben en dat laten zien, bijvoorbeeld door in de buurt van hun kinderen elkaar een kus te geven, geven hun kinderen dit positieve beeld mee.

Onze dochters Loïs (14) en Olivia (13) hebben de leeftijd om verliefd te worden. Toch heb ik het idee dat ze nog niet zover zijn. Olivia zit nog volop in die ‘tafellaken-servet’-fase. Ondanks dat ze een tiener is, speelt ze nog erg graag verstoppertje met haar broertjes. Loïs, die over een paar maanden al 15 wordt, laat niet zoveel los over zichzelf. Toch merk ik wel dat de liefde haar bezighoudt. De boeken die ze van de bieb haalt gaan er allemaal over. En toen ik laatst per ongeluk inlogde op haar Netflixprofiel kwam de ene na de andere broeierige tienerserie in beeld. 

Grenzen 

Tot slot nog een mooie tip die ik voorbij zag komen. Het schijnt namelijk goed te zijn om je kind vaak een lieve knuffel te geven. Elk mens heeft ‘huidhonger’. Ik vind het een beetje vies klinken, maar ik snap wat er mee bedoeld wordt. Als je je kinderen regelmatig knuffelt wordt deze huidhonger niet allesoverheersend. Hierdoor leert een kind aan te voelen wat het fijn vindt en wat niet. Het helpt kinderen later beter hun grenzen te bewaken en niet te snel in een relatie te duiken. 

Op dit moment vinden onze kinderen alles wat met liefde en seks te maken heeft nog vreselijk awkward. Als we met zijn allen iets op tv kijken waarin wordt gezoend, zit de ene helft met de handen voor de ogen en de andere helft stopt zijn hoofd onder de deken. Job knipoogt naar me. Een knipoog die zegt: ‘Ook deze fase gaat voorbij. Geniet ervan zolang het kan!’ 

 

Het gezin van MamaTien en Job telt vier kinderen: Loïs (14), Olivia (13), Joost (11) en Emmanuel (8)

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven