Leugentje in eigenbelang

Gepubliceerd: 25 september 2014

Ik las dat 90% van de jonge moeders liegt over het moederschap. Sociale druk is een van de redenen die het liegen verklaart, stond er. Want, zo las ik: ‘anderen zitten niet te wachten op geklaag’.

Terwijl je wallen onder je kin hangen, je haar al dagen niet fatsoenlijk is gewassen en je kleding stinkt naar de zojuist uitgespuugde melk, pak te jezelf op. Je duwt je wallen terug, bind je haar in een knot, spuit parfum over je kleding en zegt met een stralende glimlach dat het super gaat. Want dat is het sociaal wenselijke antwoord. Ik las ook allerlei reacties op internet hierover. Daarin vooral de oproep aan moeders om wél eerlijk te zijn. Met als doel om juist elkaar te steunen. We hoeven de schijn toch niet op te houden?

Maar geef nou toe; het is toch leuker om te vertellen dat het goed gaat, dat je geniet, dat je een geweldig, lief, mooi, blablablabla kindje hebt? Dan zijn de reacties ook leuker/beter.

Veel mensen weten niet hoe ze moeten reageren wanneer iemand zegt dat het slecht gaat. Hoe reageer je dan? Lang niet iedereen heeft zin in de s**t van een ander, laten we daar ook eerlijk over zijn. En andersom geldt ook dat je jouw problemen/klachten niet met iedereen wilt delen.

Inmiddels ben ik een 'ervaren' moeder van drie meiden. Ik val niet meer in de categorie 'jonge moeders'. De slapeloze nachten zijn er niet meer.. Evenals flesjes klaarmaken, voorkeurshoudingen, fruitpapjes en ga zo maar door. Neemt niet weg dat ik het moederschap een 'hell-of-a-job' vindt. Daar ben ik eerlijk in. Een baan, een ondernemende partner, drie jonge meiden, een sociaal leven; het is echt niet altijd even leuk. Maar, daar heb ik toch zelf voor gekozen? Klopt, maar dat wil nog niet zeggen dat het altijd geweldig, leuk, goed, gigantisch, fantastisch is. Vragen mensen mij hoe het gaat, dan ben ik vaak eerlijk. Maar soms ook niet. Met sommige mensen is het gewoon beter om 'een leugentje in eigenbelang' toe te passen. Het is dan voor jezelf écht beter om 'het gaat goed!' te zeggen. Andersom geldt ook dat er mensen zijn waaraan ik de ‘Hoe’ vraag niet stel.

Laten we dus geen groot issue maken van ‘liegende jonge moeders’. De oneerlijkheid komt niet voort uit kwade gedachten. Een beetje jokken in eigen belang én in het belang van die ander. Niks mis mee, om eerlijk te zijn.

Moeder uit Tubbergen

Terug naar boven