Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Lentekriebels en ander ongemak

Gepubliceerd: 18 maart 2019

Kriebels

Over een paar maanden verruilt mijn oudste dochter haar knusse, gezellige basisschool voor het voortgezet onderwijs. IJverig maakt ze toetsen, zodat de school kan bepalen welk schooltype het best bij haar past. We voeren gesprekken met leerkrachten, bezoeken open dagen en melden haar aan voor haar nieuwe school. Allemaal dingen waar ik als moeder behoorlijk de kriebels van krijgt.

Tutjes

Bij Loïs in de klas kriebelt het ook. Groep 8 hè, nou, dan weet je het wel. Waar de jongere kinderen fanatiek over het schoolplein rennen en verstoppertje spelen, staan de tutjes uit groep 8 in een kringetje bij elkaar. Te praten! Af en toe is er een jochie (ja sorry, meer dan dat is het echt nog niet) dat met veel bravoure op het clubje meiden afrent. De meisjes trekken een heel vies gezicht en doen erg hun best om niet te laten merken hoe leuk ze het vinden. Onder luid gegil wordt de jongen uit de groep geweerd.

Dat jongens/meiden-gedoe heeft iets komisch. Maar het lijkt wel of de jongens in Loïs’ klas al verder zijn dan de meisjes. Simpelweg een banaan eten kan niet meer, want er is altijd wel iemand die daar een kreunend geluid bij laat horen. Dat is niet alleen heel ongemakkelijk voor de banaaneter in kwestie, maar ook gewoon stom. Zouden die jongens alles al weten van seks en zo? Ik heb geen flauw idee.

Oversekst

Loïs heeft me een paar jaar geleden verzekerd dat ze weet hoe baby’s ontstaan. Ik kan me alleen niet meer herinneren of ze ook letterlijk heeft verteld wát ze weet. In elk geval vind ik het tijd voor een opfriscursus. Ze kan het beter van mij horen dan van die oversekste testosteronbommetjes uit haar klas of van rare filmpjes online.

’s Avonds na het avondeten maken we een ommetje, Loïs en ik. Ze kletst honderduit. Variërend van ‘Hoe zal het straks zijn in de brugklas’ tot haar laatste gekibbel met vriendinnen. Voorzichtig breng ik het gesprek op verliefdheid, ongesteldheid en hoe je kinderen kunt krijgen. We hebben een open en eerlijk gesprek en inderdaad, ze weet van de bloemetjes en de bijtjes.

Bloemen plukken

Nu ben ik eigenlijk ook wel benieuwd wat de andere kinderen weten. Ik ga bij Olivia en Emmanuel zitten, die samen op de bank een Minions-fim kijken. Olivia van 10 heeft geen last van vlinders in haar buik. Haar grote liefde is chocola, zegt ze. Kleuter Emmanuel is er wél mee bezig en weet ook wat lentekriebels zijn: “Dan ben je verliefd, hoor je de vogeltjes fluiten en kun je bloemen plukken voor je vrouw. “En wie is je vrouw dan?” vraagt Olivia nieuwsgierig. Emmanuel, met een serieus snoetje: “Mama natuurlijk!”

 

Het gezin van MamaTien en Job telt vier kinderen: Loïs (11), Olivia (10), Joost (8) en Emmanuel (5).

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven