Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Klusjes thuis. Zijn ze er bij jou ook zo dol op?

Gepubliceerd: 25 mei 2022

De juf van groep 8 is ziek. Omdat er geen vervanger is, hoeven de kinderen vandaag niet naar school. De leerlingen kregen huiswerk mee en verder moeten we ons maar zien te redden. Dus Joost en ik zijn samen thuis. Na twee rommelige jaren vol corona en thuiswerken, zijn we wel wat gewend. Joost klaagt niet, natuurlijk niet. Om 9.30 uur, ik ben met een collega aan de telefoon, hoor ik hem roepen: “Ik ga naar Taco.” Ik had willen vragen of hij zijn huiswerk al af heeft, maar ben te laat. Met een knal slaat de voordeur dicht. Joost heeft haast. Hij heeft altijd haast als het om vrienden, spelen en voetballen gaat. Haast om de deur uit te komen. Want thuis, daar zit die vervelende moeder die altijd weer nieuwe klusjes voor hem verzint. Ik snap ook wel dat een jongen van 11 daar geen zin in heeft. Maar toch…

Vrouwenwerk 

In een gezin zijn altijd karweitjes te doen. Mijn man en ik maken geen schema’s. We verwachten dat iedereen meehelpt. Loïs (14) en Olivia (13) doen dat trouw. Olivia laat niet alleen het aanrecht schoon achter, maar vouwt ook nog eens het vaatdoekje keurig op. De anderen gooien de vaatdoek gewoon in de gootsteen. Onze jongens hebben maar wát gemak van die ijverige zussen. Na het eten sneaken ze naar buiten, terwijl hun zussen de keuken opruimen. Als Job en ik ze dan naar binnen halen, grapt Joost: “Ja maar het huishouden is toch vrouwenwerk?!”

Nette kamer? 

Joost speelt bijna altijd buiten. Alleen als het regent of donker is, kruipt hij achter een scherm. Om speelgoed geeft hij niks. Je zou dus verwachten dat hij een hele nette kamer heeft. Het tegendeel is waar. De muffe lucht en deodorant slaan op mijn longen als ik overdag zijn kamer in loop. Struikelend over rondslingerende schoenen, baan ik me een weg naar het raam. Eerst maar even de gordijnen open en het raam op een kier. Zo, nu kan ik tenminste iets zien. Mijn oog valt op een onopgemaakt bed. Ook de voetbaltas van gisteravond ligt in een hoek op zijn kamer. De kleren van eerder die week liggen nog op de stoel in plaats van in de wasmand. Het stapeltje schone wasgoed bewaart hij op zijn dichtgeklapte laptop.

Irritante straf

Dat Joost het vertikt om zijn bed op te maken, vind ik superirritant. Daar hoort een irritante straf bij. Elke keer dat hij zijn bed niet heeft opgemaakt, trekken we een euro van zijn rekening. Geen creatieve straf, maar het helpt wel. Meestal. Voordat Joost ’s ochtends naar beneden gaat, maakt hij zijn bed netjes. Dat de boel eigenlijk eerst nog even moet luchten, ach, dat zeg ik maar niet.

Handigheid voor later

Scheelt het veel tijd als je je kinderen karweitjes geeft? Soms. Maar soms kost het juist meer tijd om iets uit te leggen of voor te doen. Of om je kind te overtuigen dat ‘ie nu echt van de bank moet komen. En verwacht niet dat je kind net zo netjes stofzuigt of de wc poetst als jij. Maar het idee erachter, is dat ze wat handigheid krijgen in de klusjes in en om het huis. Dat is handig voor later, als ze op zichzelf wonen. 
Joost is in elk geval nu nog niet zover. Tussen het spelen door is hij even thuis gekomen om een korte broek aan te trekken. Maar ik laat hem niet meteen wegvliegen. “Je moet eerst even naar de groenteman om boontjes te halen.” “Máma!” Daar heeft hij toch helemaal geen tijd voor? Die moeders ook van tegenwoordig…

Het gezin van MamaTien en Job telt vier kinderen: Loïs (14), Olivia (13), Joost (11) en Emmanuel (8)

Blog

Jarenlang was ik gewend om de kinderen te brengen en te halen. Of het nou naar de sport, een klasgenootje of naar school was. Maar die tijden zijn veranderd. De tweeling is inmiddels ruim 9 jaar en ik moet zeggen dat het me allemaal veel te snel gaat.

Meer lezen
Terug naar boven