Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Kinderen en beeldschermen: zo ga je er mee om

Gepubliceerd: 17 juli 2018

Na de jaarlijkse fotosessie met de koninklijke familie werd aan koning Willem Alexander en koningin Maxima gevraagd hoe er bij hen in de vakantie wordt omgegaan met beeldschermtijd. En ja… ook daar in huis is dat een discussie, maar ook daar in huis bepalen de ouders dat er beeldschermvrije dagen zijn. 

Beeldschermgebruik én aandacht?

De koningin geeft meteen toe dat de kinderen dat best lastig vinden, en dat het haarzelf en haar man ook wel moeite kost om de mobiele telefoon weg te leggen. Maar het went en er komen vanzelf andere spellen op tafel. Ook komt op die manier ruimte om langer aan tafel te zitten en echt aandacht voor elkaar te hebben.

Geven ouders verkeerde voorbeeld?

Er zijn in de vakantie heel veel leuke dingen te doen. Maar het is ook heerlijk om even te niksen en dan pak ik vaak ongemerkt mijn telefoon om berichten te lezen of even te appen met een vriendin. Ongemerkt doe ik dat ook tijdens het eten, tijdens het boodschappen doen en tijdens het sporten van de kinderen. 

Veel ouders vinden dat hun kinderen te veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm. Maar ouders hebben vaak niet door hoeveel tijd zij zelf spenderen achter een beeldscherm. Waar ouders vooral alert op moeten zijn, is tijd die ‘kwali-tijd’ voor het kind kan zijn, maar dat niet is omdat je als ouder met je telefoon bezig bent.

Op dit moment lopen er onderzoeken naar de impact van het beeldschermgebruik van ouders op het gedrag van hun kind. De eerste uitkomsten vind ik zorgwekkend. Het onderzoek toont een verband tussen moeilijk gedrag van het kind en de telefoonverslaving van ouders. Dit moet nog verder onderzocht worden. Maar minstens zo opmerkelijk vind ik de conclusie dat ouders zich niet bewust zijn van de hoeveelheid aandacht die ze aan hun telefoon besteden, die letterlijk ten koste gaat van het kind.

Tips: omgaan met beeldschermen

De zomervakantie is een mooie periode om daar voor jezelf eens bewust naar te kijken en uit te vinden hoe dat bij jouw en je kinderen werkt. Loes geeft praktische voorbeelden én tips

  • Zwemmen met je kind is niet: je kind vermaakt zich in het water en jij zit op je telefoon.
  • Je kind aanmoedigen bij een sportwedstrijd of training is niet: langs de kant op je telefoon bezig zijn en niet zien hoe je kind geniet van het sporten. 
  • Gezellig aan tafel eten is niet: tijdens het eten toch kijken welk appje er binnen komt.

Maak afspraken

Spreek voor de vakantie duidelijk af hoe je omgaat met beeldschermen. Dat kan een vast moment zijn op de dag of in de week.

Praat erover

Er is verschil tussen spelcomputers en telefoons. Heb het daar over, juist als je een gezin met kinderen in verschillende leeftijden hebt. Als de oudere kinderen een telefoon hebben en de jongere niet, geeft dat al snel discussie. 

Plan 'offline' momenten

Voor pubers speelt een groot deel van hun sociale contacten zich af online en in appgroepen. Ze lijken echt niet zonder hun telefoon te kunnen. Probeer het eens. Spreek af wanneer je kind wel zijn of haar app checkt en de rest van de dag heb je vakantie en doe je andere dingen. Wedden dat het meevalt. En je houdt je als ouders uiteraard ook aan die afspraak.

Leg het uit

Niet alleen hoe lang zit je achter een beeldscherm, maar ook met welk doel. Als ouder zit je ook achter de computer voor dingen die geregeld moeten worden of voor je werk. Leg dat uit aan je kind. Maar ook dan: kies je werktijden bewust, zodat er kwali-tijd voor je kind over blijft. 

En verder...

Succes en een hele fijne vakantie!

(Henrike Nijman, Loes Almelo)

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven