Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Het loslaten van je kind

Gepubliceerd: 27 februari 2024

“Mam ik ben naar Fenna, doeeeei!” Euuuhhh.. ja.. oké? Is goed? Moet ik je niet brengen dan? “Nee hoeft niet, ik ga zelf wel want ik weet de weg. En ik ben geen baby meer. Hoe laat moet ik thuis zijn?” Ja nou ja, uur of half 5? “Dat is echt wel heel vroeg, iedereen uit de klas mag tot 5 uur spelen hoor”. Oooh. Fiets maar om 5 uur naar huis dan.

Tijden veranderen

Jarenlang was ik gewend om de kinderen te brengen en te halen. Of het nou naar de sport, een klasgenootje of naar school was. Maar die tijden zijn veranderd. De tweeling is inmiddels ruim 9 jaar en ik moet zeggen dat het me allemaal veel te snel gaat. Hun ontwikkeling gaat in sneltreinvaart en het is soms lastig bij te benen.

Waar doe je goed aan?

Hoe weet je wanneer je het goed doet als ouder? Wanneer is het verantwoord om je kind zelf naar school te laten gaan, of te laten fietsen naar een klasgenootje in de buurt? Kijken andere ouders me niet raar aan als ik mijn kind alleen van en naar school laat fietsen?

Soms denk ik: was er maar een handleiding. Een gids die mij precies vertelt wanneer ik wat kan doen en wanneer wat toelaatbaar is. Ik weet het, je bent er als ouders zijnde zelf bij en verantwoordelijk voor… Maar ik vind het toch een partij lastig af en toe! :-) Zijn er meer ouders die dit herkennen? En zo ja, hoe pakken jullie dit aan?

Loslaten

Ik zweette peentjes toen mijn dochter voor het eerst zelf naar een vriendinnetje in de buurt ging fietsen.
“Let je wel goed op?”
"Kijk je wel goed uit?”
“Vraag je haar moeder even om te appen als je over bent?”
Een geïrriteerde “JAAHAAAA” volgde. Toen ze weg fietste keek ze nog even om en zwaaide naar me, met een grote glimlach om haar gezicht.

Vertrouwen

Om iets over 5 kwam ze inderdaad terug van haar vriendin. “Het ging super goed mam en ik heb gewacht bij de grote straat. Mag ik nu vaker alleen?”. Ja, dat is goed. Ze gaf mij het vertrouwen door te doen wat ik van haar heb gevraagd. Ze krijgt mijn vertrouwen om hier in de buurt te gaan waar ze wil. Maar wel met de afspraak: altijd laten weten waar je bent of waar je heengaat.

En eerlijk is eerlijk, nu ik de meisjes stukje bij beetje loslaat, is het soms ook wel eens handig hoor. Wanneer ik iets vergeten ben bij de supermarkt bijvoorbeeld ;-)

 

Het gezin van Catharina en Matthé telt vier kinderen: Beaudyn (9), Luna (9), Nine (3) en Thorin (2)

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven