Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Help ik ben een curlingmoeder

Gepubliceerd: 6 maart 2019

Luizenmoeder

In de eerste aflevering van De Luizenmoeder ging het dit jaar over curlingouders. Nu weet ik helemaal niets van curling, behalve dat het iets met bezempjes is. Ik heb me laten vertellen dat curlingouders ook ‘iets doen met bezems’. Zij willen alle nare dingen in het leven van hun kind wegvegen, zodat het kind zo min mogelijk weerstand ervaart bij het opgroeien.

Spreekbeurt

Je kunt je daar vast van alles bij voorstellen. Ouders die hun kind met de auto naar school brengen omdat ze anders natregenen, ouders die avonden werken aan de spreekbeurt van hun kind en die de vergeten lunchtrommel komen brengen op school, enzovoort. Overbezorgde ouders dus.

Vertroetelen

Ik denk dat niemand van zichzelf vindt dat ‘ie een curlingvader of -moeder is. Ik vind mezelf ook geen curling- of troetelmoeder. Maar bij het verhaal van die bacterie, begon ik toch te twijfelen. Want díe wil ik heel graag voor de voeten van mijn kinderen wegvegen.

Hatsjie

Het gaat om de meningokok. Hij komt in vijf gedaanten: A, C, W en Y. Als je deze bacterie tegen het lijf loopt, kan je eigen lijf ‘m vaak prima tegenhouden en komt hij niet verder naar binnen. Hij kan in je neus of keel zitten, zonder dat je het weet. En – ook zonder dat je het weet – geef jij de bacterie door aan anderen. Dat gaat al niezend, hoestend, zoenend en weet ik wat meer.

Weerstand

Bij gezonde mensen kan de meningokok niet zoveel kwaad. Voor kleine kinderen, jongeren of mensen met een verzwakte weerstand wordt het een ander verhaal. Want sluipt de meningokokbacterie dieper je lichaam in naar bijvoorbeeld zenuwstelsel of bloedbaan, dan kan er van alles gebeuren. Binnen een paar uren kun je ernstig ziek worden. Soms is het dan al te laat voor antibiotica.

Meer besmettingen

Wat zijn de gevolgen? Je kunt doof worden, oogproblemen krijgen, epilepsie, concentratiestoornissen, hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Deze laatste twee ziekten kunnen zelfs dodelijk zijn. Niet veel mensen krijgen meningokokkenziekte, maar het kán wel. Daar komt bij: het aantal dat daadwerkelijk ziek wordt, stijgt.

Wat als

Gelukkig zijn er vaccins om je kinderen te beschermen. Kleine kinderen van 14 maanden krijgen op het consultatiebureau een prik tegen de meningokokkenziekte. Als je deze prik haalt, kun je de ziekte niet meer krijgen en ook niet doorgeven aan anderen. In maart start de landelijke campagne tegen de meningokokkenziekte voor alle 14 tot 18 jarige jongeren. De kans dat een van mijn kinderen ziek wordt van meningokokken is superklein, net als bij de meeste mensen. Je lichaam kan namelijk best tegen een stootje. Maar wat nou als ik kies voor niet-vaccineren en mijn kind wordt ziek… Ik moet er niet aan denken… Daarom voel ik veel voor vaccinatie. Ben ik dan een curlingmoeder? Of is het gewoon een kwestie van gezond verstand?

 

 

Het gezin van MamaTien en Job telt vier kinderen: Loïs (11), Olivia (10), Joost (8) en Emmanuel (5).

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven