Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Hechting bij een tweeling: geef wat je hebt, zij kunnen op waarde schatten

Gepubliceerd: 14 januari 2020

Die eerste minuten. Na de eerste ademteug even bij elkaar, maar dan een van beide of beide weg. Het is nodig; ze moeten verzorgd, nagekeken, verwarmd worden. Maar oh, die eerste minuten. De start, het begin van ouderschap, van broer- en zusterschap, van het nieuwe samenzijn. Hoe lang duurt het voordat je dit mag ervaren?

Die eerste uren. Waar zijn ze? Liggen ze achter glas? Mag je erbij, mag je vasthouden, ruiken en voelen? Hoe lang gaan deze uren duren, hoe lang blijven zorgen bestaan? Ze zijn zo klein, oh zo klein. Groei alsjeblieft maar groot en sterk. Je zult het deels zelf moeten doen, alleen mijn hand kan je wat extra geven.

Die eerste dagen, ik ben moeder, ik ben vader. Ik wil mijn kind bij mij. Maar welke, wie mag als eerst? Ik wil leren, ik wil zorgen, maar ik ben zo moe. Ik wil een kraamweek, ik wil thuis, wolken zijn niet altijd roze.

Oh die eerste maanden. Het huilen, troosten, tillen. Hoe dan, hoe dan; ik heb niet meer armen dan twee. Ik troost jou, maar oh daar is de ander. Wie troost ik, wie heeft mij het meest nodig. Hoe doe ik dit als ik alleen ben? Wie houd ik vast, wie laat ik liggen, het is net te veel. Aandacht schiet te kort.

Maar oh, die twee zijn van jou; van jullie. Zij zuigen alle liefde op. Zij nemen wat je geeft, ook al is dat kort en weinig. Voor hen ben jij die moeder en die vader, zij zullen altijd om je roepen zodra die mogelijkheid er is. Zij weten straks te wachten, zij weten soms voor te laten gaan. Leer nu zelf te wachten, want oh er komen nog zulke mooie tijden aan.

Meer ouderschap-tips

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven