Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Einde van het schooljaar

Gepubliceerd: 11 juli 2023

Het einde van het schooljaar nadert. Nog een paar lesdagen en dan is het weer gedaan. Dat de zomervakantie in aantocht is, merk ik aan alles bij de tweeling. Een kort lontje, humeurig en vooral heel afwezig. “Mam, ik heb geen zin vandaag”, of “mam, ik ben echt zo moe”. Ik weet het lieverds, ik weet het.

Een paar weken geleden hoorde de tweeling dat ze beide over mogen naar groep 6. Ze hebben er hard voor gewerkt en ik zag hun schouders een spreekwoordelijke kilometer naar beneden zakken. Gek genoeg was dat blije moment ook het moment dat ze beide hun energie een beetje hebben verloren.

Een druk programma

Wat denk ik meespeelt is dat de laatste schoolweken gevuld zijn met meer dan alleen lesdagen. Zo was er weer de jaarlijkse avondvierdaagse, sportdag, een bezoekje aan Metropool en niet te vergeten: het schoolreisje! Deze uitjes zijn hartstikke leuk, maar zorgen er bij mijn kinderen ook voor dat ze vermoeider dan anders thuis komen na schooltijd.

Afwezig en weinig energie

“Beaudyn wil je je bordje even naar de keuken brengen?” … “Beaudyn?” “Beaaauuuuudyn?” “BEAUDYN??!!!” Van schrik kijkt ze op van de bank. Daar was ze gaan liggen toen ze thuis kwam, nadat ze een bordje aardbeien had leeggegeten. En op die bank, daar lag ze een half uur later dus nog. Ze sliep niet. Ze had haar ogen gewoon open, maar ze was niet echt aanwezig. Verzonken in haar gedachten. Met veel pijn en moeite, zoals die 8-jarigen dat kunnen, stond ze op. “Mama, ik ben zo moe.”

Ik ging met haar aan tafel te gaan zitten. “Wat helpt jou om de laatste weken door te komen, tot aan de vakantie?”, vroeg ik haar. Ze dacht heel diep na. Op haar beurt vroeg ze mij waar ‘iedereen’ energie van krijgt. Ik vertelde haar dat dit per persoon verschillend is. De één krijgt energie van sporten, de ander krijgt energie van lezen en weer een ander van wandelen. Maar wat iedereen gemeen heeft is dat we allemaal een gedeelte van onze energie uit voedzame maaltijden halen, maar vooral ook uit slaap. Dit leek haar wel wat. “Mama, ik denk dat ik wat vroeger naar bed wil ’s avonds en meer groente en fruit wil eten”. Over het algemeen eten onze kinderen best wel goed. Ik vind dat we niet mogen klagen, maar het eten van voldoende groente en fruit schiet er nog wel eens bij in.

Afspraken maken

Wat we samen hebben afgesproken is: op tijd te gaan slapen, het spelen na schooltijd wat te beperken en samen energierijke voeding uit te kiezen in de supermarkt. Ook gaat ze, met papa of mama, dagelijks even een korte wandeling maken. En last but not least: praten en hulp vragen! Het aangeven als je je even niet zo fijn voelt en hulp vragen als onze hulp nodig is.

De accu van de kinderen raakt leeg… Tijd om op te laden! Fijne vakantie allemaal.


Het gezin van Catharina en Matthé telt vier kinderen: Beaudyn (8), Luna (8), Nine (3) en Thorin (1)

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven