Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Eenkennigheid

Gepubliceerd: 22 juni 2020

Ineens spontaan beginnen te huilen als de buurvrouw even in de kinderwagen kijkt. Of what about plotseling een enorme voorkeur hebben voor een ouder (lees: mama) bij het naar bed brengen. En achter je wegkruipen wanneer er iemand bij ons thuis komt die ze niet zo heel vaak hebben gezien. Hallo eenkennigheid! Stiekem wel irritant, werd dat ook nog eens een item naast het hele circus rondom slapen en visite met 2 baby’s. Daarentegen hebben ze tot nu toe nog nooit gehuild tijdens het wegbreng-moment op de opvang, of bij de oppasadressen. Maar goed, al die plekken waren dan ook wel erg bekend bij hun en daarmee veilig.

Al met al is het, naast dus wat irritant, niet echt een groot probleem geweest. Ik vind het wel een mooi natuurlijk iets, dat kinderen bij onbekendheid richting hun ouders trekken. Ooit kende ik een meisje dat, na mij één keer te hebben gezien, direct bij mij op schoot ging zitten. Ik had toen zelf nog geen kinderen, dus kende het hele begrip eenkennigheid niet. Of wat de aanhankelijkheid van het meisje te maken zou kunnen hebben met een veilige hechting*. Maar destijds vond ik het wel wat bijzonder.

Wat ik wel grappig vind, is dat mijn dochter als baby nooit heel veel last heeft gehad van eenkennigheid. Terwijl mijn zoon aan mij zat vastgelijmd op een verjaardag. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid. Zoonlief hangt al in de gordijnen bij elk willekeurig partijtje, terwijl dochterlief nog schuchter bij mijn knie staat te dralen. Uiteindelijk is het soms nog lastig om ze weer mee naar huis te krijgen, dus eind goed al goed. Ik ben benieuwd hoe ze zich daar verder in gaan ontwikkelen. Maar thuis komen en thuis zijn bij ons vinden ze altijd fijn, hopelijk houden ze die ‘eenkennigheid’ oneindig lang!

*Veilige hechting. Maak je je zorgen? Praat er dan eens met andere ouders over en met de pedagogisch medewerker van de peuterspeelzaal of de kinderopvang. Als je je toch zorgen blijft maken, is het verstandig om hulp te zoeken. Met deze en andere vragen en zorgen kun je altijd terecht bij het consultatiebureau en bij je huisarts

Liefs van een Tweelingmoeder

Blog

De 40 lesweken zitten er bijna op. De zomervakantie is in zicht. Yes! Het was weer een druk schooljaar waarin veel is geleerd en gedaan. Ook zijn de rapporten uitgedeeld, en dan weet je… het is nu écht bijna vakantie.

Meer lezen
Terug naar boven