Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

De les van de lasagne

Gepubliceerd: 18 oktober 2022

Ik hou van koken en nieuwe recepten uitproberen. Maar die tijd heb ik niet altijd, dus vaak genoeg moet het koken even snel-snel tussendoor. En nu, met die pubers in huis, wordt het helemaal een uitdaging. Want tegen de eetlust van pubers kun je niet op koken.

Wat schuiven die een boel eten naar binnen! En iedereen heeft ook nog z’n voorkeuren. De één wil geen vlees of rauwkost en weer een ander houdt niet van pittig. Een vriendin zat met hetzelfde probleem. Zij pakte dat zo aan: haar kinderen mochten één keer in de week zelf het avondeten kiezen. Op voorwaarde dat het gezond en betaalbaar was. Het zette mij aan het denken: zoiets moest bij ons toch ook kunnen? En dan het liefst dat de kinderen zelf ook een handje mee zouden helpen. Da’s hartstikke leerzaam voor ze.

Braaf

Dus Job en ik vertelden de kids dat we ze meer om hulp gaan vragen bij het koken. En het werkt. Meestal. De oudste kan het al een beetje, de jongste helpt met snijden. Gisteren wilde Loïs (15) lasagne maken. Job, die de boodschappen had gedaan, was wat verbaasd over de zes aubergines en zes courgettes, maar kocht braaf wat op het boodschappenlijstje stond.

Al om vier uur ’s middags begon Loïs met groente wassen en snijden. Behalve aubergine en courgette, ging er in haar lasagne ook ui, knoflook, wortel, bleekselderij en tomaat. Ze was al twee uur bezig, maar het leek of de berg groente niet kleiner werd. Dus sprong Job bij. Lang verhaal kort, drie uur later stonden er twee prachtige schalen lasagne op tafel.

Teleurgesteld

Joost (12) keek beteuterd naar de tomaten. Maar we vonden dat hij niet moest piepen en niet ondankbaar moest zijn. Zeker niet omdat zijn zus zo lang in de keuken had gestaan. Helaas waren de courgette en aubergine nog wat aan de rauwe kant. Voorzichtig zei ik er wat van. Toen ik dat teleurgestelde koppie van mijn dochter zag, sprongen de tranen bijna in mijn ogen. Je wilt je kind wat leren, maar geen pijn doen. Ik blijf het lastig vinden.

Ik legde uit dat de oventijd bij recepten vaak niet klopt. En daarbij dat onze oven er sowieso langer over doet. Vooral wanneer je twee schalen boven elkaar in de oven zet. Gelukkig smaakte de lasagne verder heerlijk. Daar hebben we onze dochter uitgebreid om geprezen. Ons dappere meisje was snel over de teleurstelling heen en nam dankbaar de complimenten van haar gezin in ontvangst. Vandaag leerde Loïs de les van de lasagne: hard werken, hulp accepteren, teleurstelling, even slikken en weer doorgaan.

 

Het gezin van MamaTien en Job telt vier kinderen: Loïs (15), Olivia (14), Joost (12) en Emmanuel (9).

Blog

Er is er één jarig hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat is onze… Nine! Hieperdepiep voor onze jongste dochter. Maar liefst 4 kaarsjes mocht ze uitblazen. Bij een verjaardag en jarig zijn hoort natuurlijk een feestje. En bij een feestje hoort…? Juist! Trakteren.

Meer lezen
Terug naar boven