Stel je vraag!

Heb je een vraag? Dan kun je die online stellen. Je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Liever een persoonlijk gesprek? Kijk dan bij Loes locaties voor het telefoonnummer of adres van Loes in jouw gemeente!

Stel je vraag

Balanstrutje

Gepubliceerd: 18 februari 2020

Er valt mij iets op de laatste tijd. Ik ben heel benieuwd of jij het al hebt gezien… Ze bevinden zich op straat. Achter een kinderwagen, op een bakfiets of snelwandelend achter hun fietsende peuter aan. Ik heb het over: de vader. Hij is er altijd geweest, maar de laatste jaren aanweziger dan ooit.

Toen Loïs een baby was, in 2007, liepen er bijna geen papa’s met kinderen. Of nou ja, bij hoge uitzondering zag je een vader een kinderwagen duwen; met één hand. De andere hand stak hij nonchalant in zijn zak. Om te laten zien dat hij heus wel een coole gast was. Maar het tij is gekeerd. Vaders durven vaders te zijn en moeders… durven zij carrièretijgers te zijn?

Fulltime baan

Hoewel veel papa’s minder uren zijn gaan werken, zijn de mama’s niet méér gaan werken. Ken jij fulltime werkende moeders? Ik heb er wel eens van gehoord en op tv zie je ze af en toe voorbij komen. Ook ik werk geen vijf dagen per week. Ik werk wel zeven dagen per week, inclusief avond- en nachtdiensten. Dat is het moederschap! Want altijd moeten er hongerige monden gevoed en zijn er schone onderbroeken nodig. Aangezien de hypotheek afbetaald moet worden, verricht ik daarnaast betaalde arbeid. Tussen de bedrijven door, zeg maar.

En dan is er zo’n mevrouw, zo’n zakenvrouw van het jaar, die ‘ons’, moeders, uitmaakt voor balanstrutjes. Volgens haar willen vrouwen van nu alles zijn: een goede moeder, een warme zus, een liefhebbende dochter én een leuke partner. Ze willen aan yoga doen, lekker koken en daar bovenop een baan(tje) hebben. Deze mevrouw zegt dat als vrouwen geen keuzes maken, ze nooit een topfunctie bereiken.

Baas van Nederland

Ik voel me aangesproken, maar heb ook het idee dat haar redenering niet klopt. Want niet elke vrouw wil CEO of de baas van Nederland worden. Is er dan iets mis met je ambities? Moet je persé de hoogste baan nastreven? Dat wil niet iedereen en dat kan ook niet iedereen. Volgens mij zijn de meeste mensen gewoon. En in al hun gewoonheid heel bijzonder.

In gedachten passeren aantal bijzondere en tegelijkertijd gewone mensen. Mijn oma, bij wie ik als kind altijd terecht kon. Haar woonkamer was warm en gezellig en ze had thee en chocola in overvloed. Mijn moeder, die werk buitenshuis combineerde met kinderen en haar eigen emancipatiestrijd voerde. Die lieve collega met wie ik zo goed kan samenwerken en tussendoor gesprekken voer over ‘Hoe doe jij dat dan met je oudste zoon?’

Ballen hoog houden

Ook voor mij is de balans tussen werk en privé een lastig iets. Ik wil graag mijn talenten inzetten en daar de kost mee verdienen. Maar zolang de kinderen zich nog niet kunnen redden, is het de taak van Job en mij om hen op te voeden en te verzorgen. Zodat het zelfstandige volwassenen worden die hun plek kunnen innemen in de maatschappij. Tot die tijd is het goochelen met de tijd en houden we veel ballen hoog. Ben ik dus een balanstrutje? Waarschijnlijk wel. Maar zonder balans dondert alles in elkaar.

Het gezin van MamaTien en Job telt vier kinderen: Loïs (12), Olivia (11), Joost (9) en Emmanuel (6).

Lees ook de Loes-tips

Blog

De 40 lesweken zitten er bijna op. De zomervakantie is in zicht. Yes! Het was weer een druk schooljaar waarin veel is geleerd en gedaan. Ook zijn de rapporten uitgedeeld, en dan weet je… het is nu écht bijna vakantie.

Meer lezen
Terug naar boven