Het beste uit een cultuur

Gepubliceerd: 13 maart 2012

De volgende column is geschreven door Tania uit Kiev (Oekraine)

Ik woon twee jaar in Nederland. Hier is ook mijn jongste zoon geboren.

Omdat ik in mijn eigen land opgevoed ben, omdat ik daar een pedagogische opleiding heb gedaan en omdat ik persoonlijk al ervaring heb met het opvoeden van kinderen in mijn moederland, moest ik hier aan sommige dingen wennen.

Als ik het in een paar worden wil leggen - Nederlandse manier om kinderen op te voeden past goed bij me. Wat ik absoluut geweldig vind is de bekende Nederlandse tolerantie. Ik ben het er echt mee eens dat iedereen die kinderen opvoedt het recht heeft om het op zijn eigen en zelfs unieke, positieve manier te doen. Zeker ouders die zo veel gevoel voor hun kleintjes hebben. Krachtig, ongevraagd advies van "buiten" is daar niet nodig.
Het andere wat ik er erg prettig vind is hoe vaders met het opvoeden betrokken zijn. Ik geloof dat het het hele gezin veel gelukkiger maakt.

Waar ik heel verbaasd over ben is dat werkende moeders allen maar zestien weken rond de geboorte vrij van werk mogen hebben. Hoe geweldig crèches ook zijn, niemand beter dan moeder kan voor de baby zorgen.

Afsluitend, ik vind het erg leuk om uit iedere cultuur het beste voor mijn kinderen te halen om ze zo veel mogelijk te geven.
 

Terug naar boven