Buurjongetje

Gepubliceerd: 13 december 2010

Daar zat ik. Door gewijzigde plannen een vrije middag voor me. Niets gepland, een weidse vlakte van lege uren voor me. Dus toen Buurvrouw  op dat moment kenbaar maakte dat ze omhoog zat met haar zoontje, dacht ik: "Waarom niet?!"

Toegegeven; Buurjongetje stond absoluut niet op mijn lijstje van 'kinderen die ik leuk vind'. Mijn ervaringen met Buurjongetje waren voornamelijk negatief. Oost Indisch doof, schreeuwt altijd en trekt zich van niets en niemand wat aan. En dat met zes jaar. Maar Buurvrouw zat heel erg omhoog en ik had toch niets te doen.

Zo werd mijn middag plots gevuld met Buurjongetjes zwemles. Binnen een half uur ging ik van thuis op de bank naar  een hardhouten bankje in de warme chloordampen. Verbaasd over het bestaan van dit overdekte zwembad in het dorp en over deze, voor mij, onbekende wereld.

Daar zat ik tussen een groep kletsende, starende en zorgende moeders. Het betuttelen van deze dames! Buurjongetje is zes en zijn zwemgenootjes van dezelfde leeftijd. Kennelijk ben je tegenwoordig met zes niet in staat om jezelf om te kleden. Zou de boterham ook nog voorgesneden zijn? Net zoals de broekjes werden afgepeld en de schoentjes open geveterd. (Tuurlijk moeders, dit gaat gewoon sneller in de race tegen de klok. Ik snap het wel.)

Buurjongetje vond het maar wat stoer dat Buuf hem zijn gang liet gaan en en hem aanmoedigde met wat hij allemaal makkelijk zelf kon. Ik zag Buurjongetje groeien in zijn nieuwe taak om Buuf eens te laten zien hoe de zwemles er precies aan toe gaat. Mijn verwachtingen van heftig en irritant gedrag van Buurjongetje bleken volkomen overbodig. Hij kletste honderduit toen ik vroeg wie zijn vriendje was en wat hij het leukste vond van de zwemles.

En wat vond ik het leukst? De gekregen middag, de wendingen van mijn stemming of gewezen worden op mijn eigen aannames?

Nanda

Vind jij het ook leuk om te schrijven? Mail dan een column van maximaal 300 woorden naar twente@loes.nl en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op deze site. NB: Loes is een organisatie zonder winstoogmerk met een gratis dienstverlening en kan columnisten dan ook geen vergoeding bieden.

Terug naar boven